Vejr

Dagen er blevet to timer kortere

Sommeren går på hæld, og det kan ses, når mørket falder på.

Som de fleste nok har bemærket, er det slut med de lange lyse aftener, der kendetegner sommeren på vores breddegrader.

Faktisk er dagen i Danmark nu aftaget med hele to timer.

Dagslængden afhænger af, hvor du befinder dig i landet, men tager vi udgangspunkt i TV 2 VEJRs studie på Kvægtorvet i Odense, er dagen nu præcis aftaget med to timer og et minut siden sommersolhverv.

Ved sommersolhverv, der falder omkring 21. juni hvert år, er dagen godt ti timer længere end ved vintersolhverv et halvt år tidligere.

Dermed har vi nu skåret femtedel af dagslængden på vej mod årets korteste dag.

Lyse nætter i Skagen

Forskellen på dagslængden på henholdsvis en sommerdag og vinterdag er størst, jo længere man kommer mod nord.

I Skagen har man længere lyse sommeraftner end i Gedser, men til gengæld også kortere og mørkere dage om vinteren.

På den måde kan det også ses, at dagen nu er aftaget hele 2 timer og 16 minutter i det nordlige Jylland, mens det sydligste Danmark på Lolland kun har fået kortet 1 time og 57 minutter af dagen.

Kun når vi rammer jævndøgn, og vi skifter mellem vinter- og sommerhalvåret, er døgnet lige langt i hele landet. Ja, faktisk hele verden.

Solen går fra syd til nord

Ved jævndøgn krydser Solen nemlig Ækvator på dens bane fra den nordlige vendekreds, som den rammer ved sommersolhverv, og den sydlige vendekreds, som den rammer ved vintersolhverv.

Jævndøgnene er 20.-21. marts og 22.-23. september,

Som udgangspunkt kan du regne med kun at se solen omkring 7 timer ved vintersolhverv, mens det er mere end 17 timer ved sommersolhverv.

21 ekstra nætter med lys

Eftersom nordjyderne får mere lys om sommeren, kan man i Skagen glæde sig over hele 108 lyse sommernætter, mens man i Gedser må nøjes med 87.

De lyse nætter er defineret ved, at solen ikke på noget tidspunkt i døgnet kommer mere end 18 grader under horisonten, og dermed er de lyse nætter faktisk ikke helt slut i Skagen, hvor det først sker 14. august.