Vejr

Årets sommer har været god ved landbruget

Den danske høst tegner godt, selvom der har manglet lidt nedbør undervejs.

Vejret har været med de danske landmænd i år, og der er udsigt til en rigtig god høst lige nu.

Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

- Hvis det var juleaften, så har vi fået nogle gode gaver. Det er med smil på læben og god stemning over hele linjen, siger Hans Jeppe Andersen, der er direktør for Plantesektoren hos Landbrug & Fødevarer.

Han understreger dog, at der selvfølgelig er forskel fra landsdel til landsdel og afgrøde til afgrøde, men at det overordnede billede er en dansk høst et godt stykke over gennemsnittet.

De afgrøder, der er høstet, er vinterbyg og raps, og mange steder er landmændene også i gang med at høste vårbyg og hvede.

Tørken stresser afgrøder

Der, hvor billedet er lidt blandet, er vårbyg.

- Nogle egne har fået for lidt nedbør i vækstsæsonen, og her kommer udbyttet til at være lidt mindre på grund af tørkestress, siger Hans Jeppe Andersen.

Det er forskelligt fra sted til sted, om der gives vandingstilladelse til landmændene i forbindelse med de tørre perioder, og det spiller også ind på udbyttet.

Selvom der i den seneste tid er faldet en smule regn, er det ikke noget, der giver store problemer i forbindelse med høsten, og ifølge Hans Jeppe Andersen er der ikke udsigt til store udgifter til tørring af afgrøderne.

Mindre nedbør

Høsten kommer efter en juli, der var en lille smule koldere og havde marginalt mindre solskin end normalt, men også markant mindre nedbør.

Måneden havde en gennemsnitstemperatur på 16,4 grader mod normalt 16,9, mens solen skinnede 222 timer mod 227,9 normalt.

Til gengæld var der 33 procent mindre nedbør, da der kun faldt 44,3 mod normalt 65,9 millimeter.

Og så havde vi også den varmeste julidag målt nogensinde, da temperaturen 20. juli kom op på hele 35,9 graders varme.