Vejr

Nu slukkes der for de lyse nætter

De sydligste egne har allerede vinket farvel til de lyse nætter. Over den næste uges tid følger resten af landet med.

Selvom vi stadig er i starten af den sidste sommermåned, kan vi allerede nu mærke, at sommeren så småt er ved at gå på hæld.

Noget af det, der hører sommeren allermest til, er nemlig ved at slutte for denne omgang.

Siden sommersolhverv er dagen aftaget med næsten to timer i det meste af landet, hvilket har den konsekvens, at de lyse nætter er ved at blive slukket. Dermed skal vi nu igen vænne os til, at det bliver bælgmørkt midt om natten.

Faktisk sagde de lyse nætter allerede i onsdags på gensyn i de sydligste egne, mens de centrale dele af landet må vinke farvel til sommerens nætter hen over de næste par dage.

Sidste sted, hvor de lyse nætter slukkes, er i Skagen. Her kan man nyde det karakteristiske sommerfænomen frem til 14. august.

Forskel fra nord til syd

Perioden med de lyse nætter afhænger af, hvor du befinder dig på nord- og sydaksen.

Ved Danmarks nordligste punkt, Skagen, begynder de lyse nætter lidt før og slutter lidt senere end i resten af landet. Her er der hen over sommeren hele 108 lyse nætter.

Omvendt er perioden med de lyse nætter markant kortere i Gedser, hvor man kun har 87 af slagsen. Og det var da også i Gedser, at de lyse nætter sluttede først.

Afhænger af Solens vinkel til horisonten

At der overhovedet kan være lyse nætter i Danmark skyldes, at Solen i løbet af sommerhalvåret har en lang periode, hvor den er mindre end 18 grader under horisonten.

Resultatet er, at Solen har mulighed for at lyse op over horisonten selv efter solnedgang. Dermed bliver nattehimlen lyst op, så det aldrig rigtigt bliver mørkt i sommernatten.

Jo længere mod nord man befinder sig, jo mere udtalt bliver fænomenet. Længst mod nord i Danmark går Solen aldrig rigtigt ned om natten, hvilket da også er derfor, at der er flere lyse nætter i Skagen end i Gedser.

Med de lyse nætters ende begynder vi nu for alvor at nærme os efteråret og dermed også efterårsjævndøgn. Jævndøgnet finder sted godt en måned efter, at Skagens sidste lyse nætter er blevet slukket.