Vejr

33,9 graders varme over Danmark - nu truer skybrudene

Frem til midnat er der risiko for kraftige tordenbyger med skybrud.

Torsdagsvejret over Danmark er præget af en varm og fugtig luftmasse.

Netop denne cocktail er grobund for udviklingen af kraftige tordenbyger, hvilket torsdag eftermiddag er tilfældet i det jyske.

Særligt ét sted har regnen væltet ned. Således opstod der omkring klokken 14 en meget kraftig tordenbyge over Århus, der resulterede i 23,6 millimeter nedbør i løbet af 30 minutter.

Det opfylder kriteriet for skybrud, der er defineret ved minimum 15 millimeter på 30 minutter.

Flere af tordenbygerne er ledsaget af store hagl. Det var blandt andet tilfældet med skybrudet ved Århus, hvor et solidt hagl på fire centimeter blev foreviget.

Resten af torsdagen er der fortsat risiko for tordenbyger, der lokalt kan være med skybrud.

TV 2 VEJRET har i den forbindelse et risikovarsel ude for skybrud i perioden torsdag klokken 15 til 24. Risikoen for skybrud er størst i den nordlige del af Jylland.

Til aften kan der endda opstå tordenbyger over de østlige landsdele. De forventes dog ikke at give skybrud.

Du kan på TV 2 VEJRETs radar hele dagen følge med i, hvor de kraftige byger befinder sig.

Markant koldfront skaber store temperaturkontraster

Årsagen til de kraftige tordenbyger er en koldfront, der ligger på tværs af landet.

Koldfronten adskiller den meget varme luft over de sydlige og østlige landsdele fra en noget køligere luftmasse mod vest.

Mange steder har temperaturen været over 30 grader. Højeste temperatur blev målt sidst på eftermiddagen ved Brandelev øst for Næstved og lyder på svedende 33,9 graders varme.

Omvendt har termometrene i Nordvestjylland blot ligget på omkring 20 grader. Det er netop på grænsen mellem de to luftmasser, at vi ser de kraftige tordenbyger udvikle sig.

Efterhånden bevæger koldfronten sig østover, hvilket i aften giver risiko for tordenbyger til de østlige landsdele også.