Varmeste nat-temperatur målt i Danmark nogensinde

Et skift i vindretningen sendte pludselig meget varm luft i retning af Hammer Odde Fyr på Bornholm.

Det kan godt være, at onsdag ikke endte som den varmeste dag målt i Danmark nogensinde og kun den næst varmeste, men til gengæld skete der noget spændende om natten på Bornholm.

I nat steg temperaturen ved Hammer Odde Fyr pludselig til 26,8 grader, og det er den højeste temperatur, der nogensinde er registreret om natten i Danmark, fortæller Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Omkring klokken 1.30 og en time frem steg temperaturen næsten syv grader, og selvom det er et ekstremt voldsomt spring om natten, hvor solen ikke tilfører mere energi, er der en naturlig forklaring.

Vinden skiftede retning fra østlig til syd.

- Så længe vinden var i øst, kom luften ude fra Østersøen. Det betød, at temperaturen holdt sig omkring de 19 grader, men da vinden gik i syd, kom den nu inde fra øen med klipperne som i dagens løb var blevet varmet gevaldigt op, siger Peter Tanev.

Onsdag var som bekendt en helt ekstremt varm dag. Den varmeste julidag målt i dansk vejrhistorie, som er dokumenteret siden 1874.

Kun en dag har været varmere. Den 10. august 1975, hvor der blev målt 36,4 grader.

Klipperne varmes op i løbet af dagen, men afgiver kun langsomt varmen igen.

Varmen over Danmark onsdag bevægede sig fra vest og mod øst. Derfor var det østlige Danmark, der fik glæde af nattevarmen.

I det vestlige Danmark var temperaturen i løbet af natten mange steder helt nede omkring 13-14 grader.

Figuren viser, hvordan vinden i aftentimerne og først på natten kom fra øst eller sydøst, men gik i syd omkring klokken 1.30, hvilket sendte den varme luft over klipperne mod nord på øen.