Vejr

Ekspert fanget i situation på direkte tv, der minder om Netflix-film

Et sammenklip fra en satirisk klimafilm og et ægte interview deles ivrigt på Twitter.

Nogle gange overgår virkeligheden fantasien. Op til det britiske rekordvejr, der tirsdag kulminerede med den varmeste dag målt i Storbritannien nogensinde, blev meteorologen John Hammond interviewet af tv-stationen GB News.

Intervieweren ville gerne lave den positive historie om varmen, men John Hammond insisterede på, at der altså var grund til bekymring over det ekstreme vejr, hvor myndighederne også på forhånd havde erklæret en nødsituation.

Og så var det, at en vittig sjæl genkendte scenen, der var som taget ud af den satiriske film 'Don’t look up', hvor Leonado DiCaprio og Jennifer Lawrence spiller to astronomer, der opdager, at en altødelæggende komet er på vej direkte mod jorden. Kometen er et billede på klimaforandringerne.

Dernæst klippede han de to scener sammen, og vupti begyndte videoen at cirkulere på Twitter.

I det fiktive interview forsøger de to værter at lave en positiv vinkel på kometen, mens astronomerne mere og mere desperat fortæller, at jorden står foran sin udslettelse.

Dejligt vejr

Det ægte interview tager udgangspunkt i, om det ikke er dejligt med det varme vejr, hvilket får John Hammond til at rejse det røde flag.

- De tal, jeg har foran mig, er fuldstændig rædselsvækkende. Vi holder alle af godt vejr, men det her bliver ikke godt vejr. Det her bliver potentielt dødbringende vejr et par dage. Det bliver kort, men det bliver brutalt.

Værten lader sig dog ikke styre væk fra den positive historie.

- Åh, John. Jeg vil jo have, at vi skal være glade for vejret. Hvad er der sket med jer meteorologer, som har gjort jer så fatalistiske. Haha, dommedagsprofeter … Alle taler om dødsfald, men har vi ikke altid haft varmt vejr, John? Hvad med sommeren ’76, var den ikke lige så varm som det her?

Flere og flere rekorder

John Hammond er så nødt til at fortælle, at sommeren ’76 ikke kan sammenlignes med den kommende varme og forklarer dernæst, at de ekstreme hændelser tager til i hyppighed i takt med den globale opvarmning.

Den højeste temperatur under hedebølgen i 1976 var 35,9 grader. Tirsdag kom temperaturen i Storbritannien op på 40,3 grader.

De sammenklippede interview kan du se herunder.

John Hammond har en lang karriere som meteorolog bag sig.

Han har blandt andet arbejdet for det britiske meteorologiske institut, Met Office, og som vejrvært på BBC. I dag driver han virksomheden Weathertrending, men er fortsat meget brugt som vejrekspert i medierne.

Han fortæller TV 2 Vejret over telefonen fra England, at han står fuldstændig ved sine udtalelser til tv-stationen.

- Jeg følte, at det var passende at være direkte. Det er jo ikke normalt, at vi har sådan et sprogbrug, men hvordan skal vi ellers tale, når det virkelig gælder, siger han.

Man kan ikke være for eller imod fakta

Meteorologen har endnu ikke har fået set 'Don’t look up', men han kan sagtens genkende interviewscenen.

- Videnskaben bliver altså ikke altid ordentlig behandlet i medierne. Beviserne for den globale opvarmning er så overvældende, at det ikke er passende at sætte det op som noget, man kan være for eller imod. Det er ikke sådan en binær ting. Klimaforandringerne er en realitet, understreger han.

Efter at interviewet er begyndt at cirkulere på Twitter, har han fået en del reaktioner.

- Jeg tror faktisk ikke, at de to værter var klar over, hvor alvorligt det egentlig var. De troede nok, at det bare ville blive varmt og solrigt. Det var som om, at folk nærmest søvngængeragtigt var på vej ind i den her ekstreme varmehændelse, så jeg var nødt til at sige tingene, som de var, siger John Hammond, der nu vil se at få set Don’t look up.

Ikke noget ondt blod

Han har ikke hørt noget fra GB News efter interviewet, som de også selv har lagt på Twitter, så han regner ikke med, at han har gjort sig upopulær med sine udtalelser.

- Der er ikke noget ondt blod der, griner han og fortæller, at han i hvert fald fortsat stiller sig til rådighed, hvis de igen vil høre om vejret og klimaets egentlige tilstand.

GB News har interviewet med John Hammond liggende i dens fulde længde her. Gå til 1.34 for begynde, hvor det andet slutter.