Vejr

Briterne har den varmeste dag målt nogensinde

En varm luftstrøm fra syd har givet Storbritannien en ny vejrrekord.

Der er god grund til at holde øje med vejret i Storbritannien lige nu. Den tunge af varm luft, der har trukket op over de britiske øer, bevæger sig nemlig mod øst, så varmen rammer os i morgen onsdag.

Og det er ekstremt varmt i Storbritannien lige nu. Faktisk har briterne i dag slået deres egen varmerekord fra 2019, og temperaturen er ikke færdig med at stige.

Den hidtidige rekord var 38,7 grader, og der er over middag tirsdag lokal tid målt 40,1 i Heathrow Lufthavn.

Det britiske meteorologiske institut, Met Office, forventer, at de kommer et stykke videre over 40 grader i løbet af eftermiddagen.

Nogle modeller peger på hele 43 grader, men det er nok tvivlsomt, at det kommer helt derop.

Under alle omstændigheder vil den gamle rekord blive slået med en stor margen.

Temperaturrekorder er ofte noget, der bliver slået med få eller måske bare en enkelt decimal. Det er derfor meget iøjnefaldende, at rekorden allerede nu er overgået med 1,4 grader.

Myndighederne har for første gang i britisk vejrhistorie udstedt et såkaldt rødt varsel for varmt vejr, og vejret er også ekstremt efter britiske forhold.

I Luton var lufthavnen nødt til at lukke mandag, da varmen gjorde asfalten for blød på landingsbanerne, og flere togstrækninger er også blevet indstillet.

Varmen får skinnerne til at udvide sig, og med de nuværende temperaturer frygter myndighederne, at det vil kunne udløse en ulykke.

Kan ikke klare varmen

Den britiske transportminister, Grant Shapps, erkender over for BBC, at landets infrastruktur ikke er gearet til de stigende temperaturer, og at det vil tage mange år, før landet kan håndtere ekstrem varme.

- Vi har set en betydelig forstyrrelse af trafikken. Infrastrukturen, hvoraf meget er fra den victorianske tidsalder, er simpelthen ikke bygget til at klare den her slags temperaturer, siger han.

Hedebølgen, der har skudt varmetungen op over briterne, har længe ligget over det europæiske fastland. Den skyldes varme, der kommer op fra Nordafrika.

Tungen af varm luft er på vej mod øst og rammer Danmark i morgen, onsdag, hvor også den hidtidige danske varmerekord er i fare.

Hvis vi kommer over 36,4 grader, vil det også være den varmeste dag målt i Danmark nogensinde.

Plus/minus 35 grader

Lige nu er vejrmodellerne ikke helt enige om udviklingen, men onsdag er sat til 35 grader i TV 2 VEJRETs femdøgnsprognose.

Usikkerheden gør dog, at der kan være udsving til begge sider, hvilket gør onsdagens vejr særligt spændende.

Lige syd for grænsen kan temperaturen nemt ramme 37 grader, og så skal der ikke meget forskydning mod nord til, før vi også har en ny varmerekord i Danmark.