Vejr

Sydvesteuropas intense varme er på vej mod Danmark – sådan rammer den dag for dag

Den allervarmeste luft ser ud til at passere os i de mørke timer.

I mere end en uge har man haft ekstrem varme i Sydvesteuropa, og nu begynder varmen at indfinde sig i vores del af Europa.

Storbritannien, Holland og Belgien kan opleve hidtil usete temperaturer, hvor især Storbritanniens varmerekord står for skud med risiko for over 40 grader og en rekord på 38,7 grader.

Herhjemme får vi det også varmt, men det bliver næppe så varmt, at vores eksisterende varmerekord på 36,4 grader er i fare for at blive slået. Vi kan dog godt forvente decideret tropevarme, hvor temperaturen når 30 grader.

Varmen bliver relativt kortvarig, da det er et smalt bånd af meget varm luft, som passerer Danmark tirsdag og onsdag.

Luften over os er reelt varmest natten til onsdag, så derfor bliver vi sandsynligvis forskånet for de allerhøjeste varmegrader, som ellers kunne have indtruffet, hvis varmen toppede 12 timer tidligere eller senere.

Dette er dog et af usikkerhedsmomenterne i den aktuelle vejrudsigt.

Mandag – varmen nærmer sig med skyer

Varm og fugtig luft strømmer op over Danmark mandag. Dermed begynder dagen grå, og i Nordjylland og Østjylland er der også mulighed for lidt regn.

I løbet af eftermiddagen klarer det dog op fra sydvest med nogen eller meget sol, og temperaturen stiger til mellem 20 og 25 grader, varmest i det østlige og sydlige Jylland og på Fyn.

Tirsdag – varmen og solen er her

Varmen vil tirsdag indfinde sig over Danmark, og skyerne er gået i opløsning. Der er dog risiko for morgentåge i Midt- og Vestjylland, men ellers begynder dagen solrig, og det forbliver skyfrit eller let skyet dagen igennem.

Temperaturen vil for mange befinde sig mellem 23 og 28 grader ud på eftermiddagen, men det kan lokalt blive en smule varmere.

Onsdag – varmen kulminerer

Den allervarmeste luft ligger nu over Danmark, og dermed får vi med stor sandsynlighed denne varmeperiodes højeste temperaturer onsdag eftermiddag.

Dagen begynder ganske solrig, og mange steder får man mellem 25 og 30 grader, og på udsatte steder kan det endda blive varmere.

Tre områder vil især være udsatte, hvoraf det varmeste meget vel kunne være et strøg fra det sydøstlige Sønderjylland og videre op til Midt- og Vestjylland. Her vil man med stor sandsynlighed kunne nå eller endda passere 30 grader.

Et andet område med markant varme vil man kunne møde på Fyn i et strøg fra Svendborg og op mod Bogense, mens et tredje område med samme varmepotentiale er Lolland og det vestlige Sjælland.

At varmen gerne vil koncentrere sig i disse tre strøg, skyldes, at vinden frisker op og kommer fra syd og sydøst. Og jo længere luften bevæger sig over land, jo varmere kan den blive ved solens hjælp.

Sønderjylland får med stor sandsynlighed den mest intense varme, for her kan luften fra Tyskland strømme uhindret op. I det nordlige Tyskland forventer man op mod 35 grader tæt på Danmark.

Torsdag – køligere luft fortrænger varmen

Allerede i løbet af onsdagen skyer det til fra sydvest, og der kan komme regn- og tordenbyger.

De vil især ramme onsdag aften og natten til torsdag, og på bagsiden af dem bliver det køligere. Torsdag byder derfor på vekslende skydække, noget blæsende vejr og 17 til 24 grader.

Det er ret sikkert, at intens varme rammer Danmark de kommende dage. Usikkerheden ligger i, præcis hvor det bliver varmest, og hvor høj den højeste temperatur bliver.