Vejr

Hedebølgen har toppet i syd – nu bevæger den brutale varme sig mod nord og Danmark

Flere rekorder står for fald i de kommende dage i Vesteuropa, da den glohede luftmasse tager turen nordpå.

På det seneste har flere prognoser peget på, at den brandvarme luftmasse, som ligger over den sydlige del af Europa, skulle tage turen nordpå.

Med et par dage igen er det nu sikkert, at sommervarmen gør et comeback i næste uge.

Før den glohede luftmasse tager et smut forbi Danmark, skal den dog lige passere det vestlige Europa, hvor der nu står flere nationale rekorder for fald.

Især i Frankrig og England kan temperaturerne nærme sig rekordhøje værdier.

Heden har toppet på Den Iberiske Halvø

Torsdag toppede hedebølgen i Portugal, da en vejrstation i den nordlige del af landet målte helt ekstreme 47,0 grader, hvilket er en ny juli-rekord for Portugal.

Samtidig er det kun 0,4 grader under den absolutte varmerekord for landet, som er 47,4 grader og blev målt i august 2003.

I Spanien blev der ligeledes målt meget høje temperaturer, da der onsdag og torsdag mange steder var mellem 44 og 46 grader.

Der blev samtidig sat flere nye lokale rekorder i forbindelse med hedebølgen. Blandt andet i Madrid, hvor der er blevet registreret den højeste minimumstemperatur nogensinde, da der ikke på noget tidspunkt i løbet af natten til torsdag blev målt under 26,2 grader.

Varmen bliver nu i løbet af de næste dage pumpet nordpå af samarbejdet mellem et lavtryk tæt på Den Iberiske Halvø og et højtryk over Centraleuropa.

Især mandag og tirsdag bliver det meget varmt i Vesteuropa, hvor temperaturen både i Frankrig og England kan nå rekordhøje værdier.

I Sydfrankrig kan termometrene nå op mod 43 grader, og enkelte prognoser peger på lokalt 44 grader. Den franske rekord er fra 2019 og ligger på 46,0 grader.

Ligeledes kan Paris opleve op mod 40 grader.

De britske myndigheder har erklæret nødsituation over de forventede temperaturer, som Met Office, det britiske meteorologiske institut, har vurderet også der kan nå svimlende 40 grader.

Det er markant højere end den nuværende rekord på 38,7 grader.

Det er dog ikke sikkert, at temperaturen når så højt, da der er meget stor uenighed blandt de førende vejrmodeller.

Én ting er dog sikker: Der bliver ekstremt varmt i Storbritannien.

Nogle prognoser peger også på, at temperaturen kan ramme op mod 40 grader i Holland og Belgien, hvilket ville nærme sig deres nationale rekorder.

Varmen rammer Danmark i næste uge

Den store varmepumpe, som sender Vesteuropa i bageovnen, er også med til at skubbe varmen til Danmark.

Allerede fra mandag stiger temperaturerne, og tirsdag bliver det sommerligt med over 25 grader.

Onsdag er der mulighed for, at der lokalt kan komme over 30 grader i de sydligste egne, hvor glohed luft blæser op fra Tyskland.

Det ser dog ikke ud til, at den danske temperaturrekord er i fare for at blive slået i næste uge.

Den danske rekord er fra august 1975 og lyder på 36,4 grader.

Det varme vejr i næste uge kan ende i et ordentligt brag, da en koldfront skal passere, hvilket kan give anledning til torden.