Tørken kradser i Sydeuropa, og der er ingen hjælp at hente fra oven

Italien, Spanien og Portugal er i øjeblikket hårdt plaget af tørke, men der er ikke meget nedbør i prognoserne de næste 14 dage.

Den alvorlige tørke, der har ramt store dele af Italien, ser ud til at fortsætte så langt øjet rækker.

I den seneste måneds tid er det i stort set hele støvlelandet blot blevet til nogle få millimeter nedbør. Og specielt i det nordlige Italien har usædvanligt varmt og nedbørsfattigt vejr gennem vinteren og foråret skabt massiv vandmangel.

Myndighederne i de fem nordlige regioner Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardet, Piemonte og Veneto har derfor erklæret undtagelsestilstand som følge af den ekstreme tørke.

Dermed er der mange italienere, der spejder efter nedbør. Men mange må kigge langt efter de vigtige dråber fra oven.

Og det er ikke kun italienerne, der savner regn. Længere mod vest er Spanien og Portugal også hårdt plaget af ekstrem tørke.

Som det fremgår af kortet herunder, er tørkeniveauet kritisk mange steder. Når det er så tørt, så stiger risikoen for blandt andet naturbrande.

Næsten ingen nedbør i sigte

Prognoserne for de næste 14 dage er ret entydige: Dele af det tørkeplaget Italien får fortsat næsten ingen nedbør.

Specielt i det nordvestlige Italien er der ganske få eller slet intet nedbør i sigte. Det tæller i forvejen hårdt plagede regioner som Emilia-Romagna, Lombardet og Piemonte.

Men kigger man på nedbøren i resten af Italien, falder det på den værst tænkelige måde – nemlig som kraftige tordenbyger. Når det hele falder på én gang, når det næsten ikke at trænge ned i jordlagene, før det igen tørrer ud de efterfølgende dage.

Så selvom en større del af Italien kan se frem til mellem 10 og 30 millimeter, er det slet ikke nok til at løse tørkekrisen. Der skal meget mere til.

Tørken kan risikere at koste op imod 30 procent af landets landbrugsproduktion, mens omkring halvdelen af landbrugsdyrene på Posletten er i fare for at gå til.

Allerede nu skaber den manglende nedbør store problemer. Floden Po, der er Italiens længste flod, er mange steder helt tørret ud.

Derudover er indført vandrestriktioner i flere italienske byer, mens fontæner ligeledes holdes slukket.

Den Iberiske Halvø også hårdt ramt

Det er ikke kun i Italien, at tørken har fået et fast greb. Også i Spanien og Portugal opleves der i øjeblikket ekstrem tørke.

Årets sommer i Spanien kommer i forlængelse af en vinter, der bød på den næstlaveste mængde nedbør i spansk vejrhistorie.

Dermed er det et dårligt udgangspunkt for sommeren, der ofte opleves nedbørsfattig i denne del af Europa.

Heller ikke her er der udsigt til nedbør af betydning. Faktisk er de næste 14 dage helt uden vand i prognoserne for hele den Iberiske Halvø.

Årsagen til den manglende nedbør i Sydvesteuropa er et bastant højtryk over Azorerne. I gennemsnit er disse såkaldte azorerhøjtryk over de seneste 100 år blevet kraftigere og kraftigere.

Det har medført, at klimaet i Spanien og Portugal lige nu er det tørrest man nogensinde har haft i 1200 år.