Vejr

Sommerfænomen var usædvanligt – her er en mulig forklaring

Natten til tirsdag lyste skyer i 80 kilometers højde usædvanligt smukt op over Danmark. Satellitopsendelse kan være mulig forklaring.

Et spektakulært syn trådte smukt frem på himlen natten til tirsdag.

Der var tale om sommerfænomenet lysende natskyer, der er meget højtliggende og relativt sjældne skyer, som kan ses på nattehimlen mod nord.

De bliver ofte synlige, når de første stjerner træder frem på himlen, og fremstår ofte blålige eller sølvhvide.

Natten til tirsdag var de meget udbredte og viste sig ekstra flot frem mange steder. For eksempel er billedet i toppen af artiklen taget ved Aarhus, hvor natskyerne lyste flot op over hustagene.

Men også i Østdanmark var der natteravne på færde med kameraer, der kunne forevige nedenstående billede af de smukke skyer over København.

Og herunder er det lysende natskyer, som i al sin pragt lyser frem på himlen over Bornholm.

Derfor opstår lysende natskyer

Lysende natskyer er den skytype, der befinder sig allerhøjest oppe i atmosfæren.

De består af iskrystaller og støv i højder på op mod 75 til 85 kilometer i den del af atmosfæren, man kalder for mesosfæren. Støvet kan for eksempel være fra meteorer eller vulkanudbrud. Når der både er vanddamp og støv til stede i mesosfæren, opstår de højtliggende skyer.

Skyerne kan være synligt oplyste hele natten på grund af deres store højde og en sol, som kun står en smule under horisonten på denne tid af året.

Dermed lyses undersiden af skyerne op og giver det flotte syn på nattehimlen.

Højeste niveau i 15 år

Nattens lysende skyer fremstod ekstra smukt på himlen – og det kan der være en helt særlig årsag til.

De seneste dage er der nemlig sket en usædvanlig stigning i antallet af de lysende skyer, hvilket har gjort, at vi har den højeste frekvens af lysende natskyer i 15 år.

Den usædvanlige stigning af de særlige skyer kan skyldes, at SpaceX 19. juni sendte deres Globalstar satellit ud i rummet. Det kan have medført en usædvanlig stigning i mængden af vanddamp i mesosfæren.

Satellitbillede herunder viser den store mængde vanddamp, der i øjeblikket befinder sig højt oppe i atmosfæren og giver lysende natskyer over en stor del af den nordlige halvkugle.