Tour de France

Marginal vindændring kan skabe drama på Storebæltsbroen

I nogle prognoser er vinden blevet marginalt mere sydlig. Det kan få stor betydning, når rytterne i Tour de France skal over Storebæltsbroen.

Efter at Tour de France 2022 blev indledt med en stemningsfyldt enkeltstart i regnvåde gader i København, begiver Tour-feltet sig lørdag ud på 2. etape af verdens største cykelløb.

Etapen er 202,2 kilometer lang og sender feltet fra vikingernes Roskilde, igennem Odsherreds bakkede terræn, ned langs den vestsjællandske kyst for til sidst at slutte med en spektakulær afslutning hen over Storebæltsbroen.

Netop Storebæltsbroen har med rette fået meget omtale op til den danske Tour-start. Her kan vinden nemlig komme til at spille en afgørende rolle for den sportslige udvikling.

De fleste prognoser peger på en sydvestlig vindretning, der som udgangspunkt vil skabe modvind på broen. Men nye prognoser peger faktisk på, at marginalerne stadig kan spille et puds.

Overordnet pænt cykelvejr

Tager man de generelle briller på, kunne vejret lørdag ikke arte sig meget bedre til cykelløb.

De mange tusinde cykelfans, der kommer til at stå langs ruten, kan se frem til en lørdag eftermiddag, som byder på tørvejr og en del sol.

Temperaturen kommer op mellem 20 og 22 grader, hvilket er med til at give en ganske behagelig lørdag eftermiddag.

Og så er der vinden.

Det store billede fortæller os, at det bliver relativt blæsende med en jævn til frisk vind fra sydvest. Men det sidste ord er slet ikke sagt endnu.

Der er nemlig fortsat en lille mulighed for, at vindretningen kan overraske sidst på eftermiddagen.

Sådan kan vinden påvirke 2. etape

Den første strækning, hvor vinden kan blive afgørende, er turen langs den vestsjællandske kyst fra Kalundborg til Korsør.

Her vil Tour-feltet køre i sidemodvind. Som udgangspunkt er det noget, der kan skabe splittelser i et cykelfelt, hvis der bliver kørt til.

Dog er det tvivlsomt, om vindhastigheden er høj nok til at give problemer. Omkring 6 meter i sekundet vil det blæse langs med kysten, hvilket nok er på grænsen til det helt store sidevindsdrama.

Noget mere blæsende bliver det på broen. Her er der udsigt til en frisk sydvestlig vind, der som udgangspunkt vil give modvind på broen.

Men nogle prognoser leger faktisk med, at vinden kan dreje marginalt mere om i syd, så den bliver syd-sydvestlig. Sker det, er der større chance for en sidemodvind på turen hen over broen og dermed sidevindskørsel.

I skrivende stund er det især på højbroen, at vinden forventes at komme mest ind fra siden.

Du kan læse meget mere om, hvad vinden på Storebæltsbroen kan få af betydning for cykelløbet her.

Med disse marginale situationer er der alt mulig grund til at følge med i 2. etape af Tour de France. Du kan få et overblik over, hvordan TV 2 sender Tour de France her.