Juni var på vej til at blive usædvanlig – men så skete der noget
En slutspurt i den sidste uge af juni gjorde måneden stort set normal.
Årets første sommermåned er slut, og selvom de endelige tal viser, at juni stort set endte normalt, var den faktisk på vej til at blive usædvanlig på nogle parametre.
Temperaturmæssigt blev måneden 0,5 grader varmere end klimanormalen for perioden 1991-2020.
Bag dette tal gemmer der sig det usædvanlige, at det først var efter sankthans, at måneden for alvor blev domineret af varme. Efter 22 dage var juni faktisk noget køligere end normalt.
Det totale antal nedbørsmængder ender en smule under det normale. Men her kunne forskellen have været noget større, hvis det ikke var for et kraftigt uvejr 27. juni.
Antallet af solskinstimer endte ti timer under det normale og var jævnt fordelt over hele måneden.
Varmen lod vente på sig
Efter en kølig indledning på måneden indtraf pinsen, der gav et par dage med masser af sol. Varme var der også i pinsedagene, uden at det dog for alvor slog igennem.
Herefter var vejret de første tre ugers tid generelt præget af klassisk dansk sommervejr, der både bød på dage med regnbyger, tørvejrsdage indimellem og lune dage, der ikke for alvor blev varme.
Varme havde man til gengæld over store dele af Europa, hvor varmerekorder blev slået på stribe i lande som Spanien, Frankrig og Tyskland.
Sommervarmen nåede dog aldrig for alvor op til Danmark, før bålene blev tændt til sankthans. Der skulle nemlig gå hele 23 dage, før den første meteorologiske sommerdag blev registreret i juni. Det skete, da temperaturen i Sønderjylland steg til 25 grader.
Juni sluttede med landsdækkende varmebølge
Efter at junis første sommerdag kom i hus, fulgte nogle meget varme dage.
Temperaturen steg til omkring 30 graders varme og gav årets første tropedag, da temperaturen 27. juni steg til 31,7 grader i Rønne på Bornholm.
Tropedagen kom på bagkant af en ekstrem varm nat, der ligeledes blev målt på Bornholm. Natten tangerede den varmeste nat, som nogensinde er blevet registreret i den første sommermåned, idet temperaturen i Rønne på intet tidspunkt faldt til under 22,4 grader. Det er kun sket én gang før i juni 1917.
De varme dage endte med at give en landsdækkende varmebølge hen over junis sidste weekend.
Normalt kommer der syv meteorologiske sommerdage i juni. I lang tid lignede det nul, men takket være en varm afslutning på måneden endte det i sidste ende med syv sommerdage, hvoraf den ene af dagene altså blev til en tropedag.
En tredjedel af månedens nedbør faldt på én dag
Det var ikke kun varme, der manglede de første tre til fire uger. Også regnen var relativt sparsom.
Nedbøren faldt primært som regnbyger, hvilket gjorde, at juni faktisk var et stykke fra det normale. Men mandag 27. juni ramte et kraftigt uvejr Danmark, der gav store mængder regn og flere tusinde lyn.
Mere end 20 millimeter nedbør faldt der på landsplan – omkring en tredjedel af den samlede mængde nedbør for hele måneden.
Og dermed endte måneden med 60,4 millimeter – blot 4,2 millimeter fra det normale.