Vejr

Juni-varme slår rekorder på stribe

Flere steder i Skandinavien og i Østeuropa er der sat nye varmerekorder.

De seneste dage er der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i juni i den nordlige del af Skandinavien.

Helt usædvanlig varm luft har bevæget sig langt mod nord, og mens vi i Danmark blev strejfet af den meget varme luft mandag, hvor temperaturen nåede 31,7 grader i Rønne, har varmen været mere ekstrem i Lapland.

Onsdag kulminerede varmen i det allernordligste Norge, hvor der både i Tana Bru og Banak blev målt temperaturer på hele 32,5 grader.

Det er de højeste temperaturer, der overhovedet er målt i juni i Europa - så langt mod nord. Vejrstationerne ligger omtrent 1600 kilometer nordligere end København - og cirka 400 kilometer nord for polarcirklen.

Ekstrem overskridelse af tidligere rekord

Ved en endnu nordligere vejrstation - nær Mehamn i det allernordligste Norge - steg temperaturen til 30,8 grader. Det er en overskridelse af den tidligere juni-rekord for stationen på hele 5,4 grader. En sådan overskridelse er helt usædvanlig.

Onsdagens maksimumtemperatur er ikke blot den højeste målt i juni ved lokaliteten, men også den højeste, der er målt - uanset måned. Den tidligere temperaturrekord ved Mehamn var 28,2 grader målt i juli 2016.

Lokale rekorder i Finland

Længere mod øst, i det nordligste Finland, blev der også sat nye juni-rekorder.

Den nordligst beliggende vejrstation i Finland, Ustjoki Nuorgam, skrev således finsk vejrhistorie onsdag eftermiddag. Det skete, da temperaturen steg til 31,7 grader. Den tidligere juni-varmerekord ved stationen var 30,5 grader målt i 1974.

Flere steder i Finland var natten til torsdag også meget varm, og ved adskillige lokaliteter oplevede man tropenætter med temperaturer over 20 grader hele natten. Varmest var det i Inari Nellim, hvor termometret på intet tidspunkt viste en lavere temperatur end 22,5 grader.

Varmerekorder i Sydøsteuropa

Det har ikke kun været langt mod nord, at juni-varmen har sat rekorder onsdag.

Både i Kroatien og Slovenien er der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i den første sommermåned. I Podnanos i Slovenien svedte man i 38,0 graders varme, mens temperaturen i Knin i Kroatien nåede glohede 40,4 grader.

Det er første gang i den meteorologiske historie i Kroatien, at temperaturen når 40 grader i juni.

Meget længere mod øst, i det centralasiatiske land Turkmenistan, satte varmen trumf på, da der blev målt 48,2 grader. Dette er også den højeste temperatur, der er målt i juni i landet.

Det er blot lidt over en uge siden, at en historisk tidlig hedebølge satte rekorder i blandt andet Polen, Tjekkiet og lokale rekorder i Spanien, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Liechtenstein og Østrig.

I Japan har man også oplevet historisk høje juni-temperaturer.