Tropedag, skybrud og over 7000 lyn - så vildt var mandagens uvejr
Samlet set blev mandag den vådeste dag i Danmark i næsten tre år.
Mandag bød på et voldsomt uvejr over især den østlige del af landet, da en koldfront med regn- og tordenbyger passerede landet.
På mange måder var mandag en 'vild' dag vejrmæssigt, hvor der både blev målt over 30 grader, registreret skybrud flere steder, mens tusindvis af lyn slog gnister over Danmark.
Tropedag mod øst
Over den østlige del af landet strømmede særdeles varm luft op fra syd, og det gav temperaturer over 25 grader allerede fra morgenstunden på Bornholm.
Det skete efter en nat, der blev en tangering af den varmeste juni-nat, der overhovedet er målt i dansk vejrhistorie.
Temperaturen steg yderligere, og tidligt om eftermiddagen passerede termometret for første gang 30 grader i 2022 i Danmark, hvilket er definitionen på en tropedag.
Det skete i Rønne på Bornholm, hvor også dagens højeste temperatur blev målt.
Ud på eftermiddagen steg temperaturen til hele 31,7 grader, hvilket er en temperatur, der i gennemsnit kun opleves hvert sjette år i juni.
I København svedte man også i temperaturer, der lige akkurat nåede over 30 grader. Da det var varmest, nåede temperaturen på Frederiksberg 30,2 grader.
Samtidigt silede regnen ned i Jylland, mens temperaturerne generelt lå mellem 16 og 18 grader. I Silstrup i Thy var det på intet tidspunkt varmere end 15,1 grader mandag - altså næsten 17 grader koldere end på Bornholm.
Silende regn og skybrud
I Jylland regnede det stort set hele dagen - og i perioder ganske kraftigt. Regnen var dog ikke så intens, at der var tale om skybrud, men fordi det regnede i adskillige timer, var det i Jylland, at mandagens allerhøjeste nedbørmængde blev registreret.
Det skete ved Havnø gods nær Mariagerfjord, hvor der i alt blev målt 60,0 millimeter i løbet af dagen. Det svarer stort set til den normale nedbørmængde i hele juni, der lyder på 64,4 millimeter.
Længere østpå i landet - over Lolland-Falster og Sjælland, udviklede der sig en kraftig linje med tordenbyger mandag aften. I forbindelse med denne bygelinje blev der registreret skybrud flere steder.
Det kraftigste skybrud ramte Holbæk, hvor der på 30 minutter faldt hele 29 millimeter. Til sammenligning er der tale om skybrud, hvis 'bare', der falder over 15 millimeter på en halv time.
Der var med andre ord tæt på dobbelt-skybrud i Holbæk, og på kun 10 minutter faldt der 16,4 millimeter, da skybruddet var mest intenst.
Fordelt over hele landet faldt der 21,6 millimeter regn mandag. Det er den største nedbørmængde på landsplan i Danmark i næsten tre år, og det svarer til, at der over Danmark faldt intet mindre end en vandmængde, der svarer til 371.000 olympiske svømmebassiner.
Tusindvis af lyn og hagl
Bygerne var også med masser af lynaktivitet, og især på Midtsjælland var der særdeles mange lynudladninger. I alt blev der registreret 7155 lynudladninger af DMI's lynpejlere - heraf var mange af lynene dog i skyerne og mellem skyerne.
Antallet af lyn over Danmark er det største på et døgn siden 7. august sidste sommer, hvor der blev registreret 8603 lyn over dansk område.
Kraftige tordenbyger er typisk også ledsaget af hagl, og flere steder blev der meldt om hagl af anseelig størrelse. Fra Næstved viser billeder, at haglene har haft en diameter på op mod to centimeter, hvilket er relativt meget efter danske forhold.
Mulighed for uvejr senere på ugen
Tirsdag og onsdag bliver to vejrmæssige pausedage, der byder på pænt vejr, og temperaturer, der onsdag igen kan nå 25 grader.
Fra torsdag strømmer mere ustabil luft igen op over Danmark, og torsdag morgen kan muligvis byde på regn- og tordenbyger over den sydøstlige del af Danmark.
Fredag kan også byde på kraftige regn- og tordenbyger i løbet af dagen, men detaljerne er fortsat meget usikre.