Vejr

Sådan rammer kraftigt uvejr Danmark i dag

Nogle steder kan man få over 40 millimeter nedbør, inden dagen er omme.

Hvis du skal ud ad døren mandag morgen, gør du klogt i at huske regntøjet.

Et lavtryk med tilhørende koldfront ligger nemlig på tværs af landet og giver i de tidlige morgentimer kraftige regnbyger i det jyske.

Følg regnen på TV 2s radar

Husk, du kan altid følge regnen på vejr.tv2.dk eller vores app. Vores radar viser, hvordan regnen bevæger sig, og hvor den er på vej hen. I vores app er det muligt at få udsendt et regnvarsel cirka 30 minutter inden regnen ankommer. 

Følg regnen her

Netop fronten kommer til at spille en afgørende rolle for vejret mandag. Fronten adskiller nemlig de seneste dages varme luft mod øst fra køligere luft, der kommer ind fra vest, hvilket giver store temperaturforskelle på tværs af landet.

Men det giver samtidig også risiko for kraftige tordenbyger, der kan være med skybrud. Det har fået TV 2 VEJRET til at udsende et varsel for netop torden og skybrud.

Varslet er delt i to. I første omgang er varslet gældende for en stor del af Jylland og Vestfyn i perioden klokken 04 til 12. I eftermiddag trækker fronten sig længere østover. Og i perioden fra klokken 15 til 23 er der risiko for torden og skybrud fra Østjylland over Fyn til Lolland, Falster, Møn og Sjælland.

Et skybrud er defineret ved minimum 15 millimeter nedbør i løbet af 30 minutter og kan blandt andet medføre oversvømmede kældre eller viadukter.

Sådan forløber dagens uvejr

I radarbilledet herunder kan man se, at en stor del af Jylland oplever kraftig regn her i de tidlige morgentimer. Flere steder er det endda med skybrudsintensitet. Det er et tegn på, at frontzonen befinder sig på tværs af Jylland.

I det sønderjyske er de første lyn også blevet registreret – og måske kan det første skybrud være lige på trapperne.

Igennem morgen- og formiddagstimerne vil dagens uvejr være centreret i det jyske – fra Sønderjylland til Nordvestjylland.

Over de østlige landsdele forventes derimod en hæderlig formiddag med tørvejr og lidt eller nogen sol.

Og især på Bornholm kan man se frem til en særdeles flot start på ugen. Her venter der en mandag med masser af sol og op til 27 graders varme.

Et lille pusterum inden nyt varsel

Omkring middag vil der være et lille pusterum med lidt færre byger på programmet. Fortsat er det mod vest, at bygerne befinder sig, men i løbet af eftermiddagen dannes der efterhånden også regnbyger mod øst.

Midt på eftermiddagen træder varsel nummer to i kraft, og dermed vil der være risiko for kraftige tordenbyger og skybrud i det meste af landet.

Der er store temperaturkontraster i eftermiddag. Mens man øst for Storebælt kan få sig en sommerdag med op mellem 25 og 28 graders varme, må man længere mod vest nøjes med 15 til 18 grader på termometret.

Det er denne temperaturforskel, der i aften får uvejret til at nå sit klimaks.

I de tidlige aftentimer er der udsigt til, at atmosfæren nærmest kan eksplodere over Danmark, og mange steder er der fortsat risiko for kraftige tordenbyger og skybrud.

Først sent mandag aften ventes de kraftige byger at drive væk fra Danmark og give en stille nat med kun få byger hist og pist.

Inden mandagen er omme, kan man flere steder nærmest være druknet i regn. Mange steder i Jylland kan man frem til mandag klokken 23 have fået over 40 millimeter vand i regnmåleren.

Det er over halvdelen af, hvad der normalt kommer i løbet af juni.