Vejr

Kraftigt uvejr truer Danmark i starten af den nye uge

Den nye uge starter med kraftig regn og torden. I den sidste halvdel af ugen er prognoserne derimod meget usikre.

Første hele uge af skolernes sommerferie står for døren. En uge, der ud over feriehungrende danskere også byder på to store begivenheder.

En af Europas største festivaler løber således af stablen i Roskilde, mens de første tre etaper i en af verdens største sportsbegivenheder, cykelløbet Tour de France, bliver kørt i Danmark i slutningen af ugen.

Dermed er der alt muligt grund til at følge vejrudviklingen den næste uges tid. Og lige så meget drama, der kan komme på de danske landeveje, når Tour-feltet ruller forbi, lige så meget drama er der i vejrprognoserne.

I første omgang starter ugen ud med noget, der kan blive til et decideret uvejr over Danmark med kraftig regn og torden.

Herefter venter to hæderlige dage, inden at prognoserne bliver meget usikre om vejret i den sidste halvdel af ugen. Lige nu er der udsigt til ustadigt sommervejr med kraftige tordenbyger, men meget kan endnu nå at ændre sig.

Uvejr truer Danmark

Mandag skal et lavtryk med en tilhørende koldfront passere landet fra sydlig og vestlig retning, og det kommer ikke til at gå stille for sig.

I første omgang skal et kraftigt regnvejr drive op over Jylland i morgen- og formiddagstimerne. Lokalt kan det være med et tordenskrald eller to. Ellers er det især mandag eftermiddag, at der er risiko for kraftige tordenbyger.

Fra den østlige halvdel af Jylland hen over Fyn, Lolland, Falster, Møn og Sjælland er der fra mandag middag og ud på aftenen risiko for kraftige tordenbyger, der lokalt kan give skybrud.

I forbindelse med den kraftige nedbør kan der flere steder være faldet op mellem 30 og 40 millimeter nedbør, inden at mandagen er omme.

Inden at de kraftige byger dannes, kan man over de østlige landsdele nå op mellem 25 og 28 graders varme.

Bornholm er det eneste sted, som går fri af uvejret. Her kan der til gengæld dukke nogle kraftige byger op natten til tirsdag.

Højtryk stabiliserer vejret – men kun for en kort stund

Fra tirsdag dannes der et højtryk over Danmark, der for en kort stund kan give lidt mere stabilt sommervejr.

Især tirsdag ser pæn ud med rolige vindforhold og mulighed for nogen eller en del sol. Temperaturen har fået et nøk nedad og topper landet over på mellem 20 og 22 grader.

Det stabile sommervejr fortsætter et stykke ud på onsdagen. Her er der dog udsigt til, at højtryksvejret efterhånden bliver afløst af et lavtryk fra syd, som sender flere skyer op til Danmark.

Med skyerne er der risiko for, at onsdag kan slutte af med kraftige byger over de sydlige landsdele.

Usikker afslutning på ugen

Fra torsdag er prognoserne i øjeblikket meget usikre, og det er svært at give et endeligt bud på, hvordan vejret bliver.

Det bedste bud er, at det varme og ustabile vejr vender tilbage torsdag og fredag med tordenbyger og over 25 graders varme.

Herefter kan vejret måske stabilisere sig i næste weekend, hvor Tour de France bevæger sig igennem det danske landskab. Men det er endnu for tidligt at konkludere noget.

Én ting er dog sikker. Lokalt kan den nye uge blive meget våd. Nogle prognoser peger på op imod 50 millimeter nedbør i ugens løb.