Vejr

Over 40 grader - det har aldrig været så varmt i Japan i juni

For første gang i den meteorologiske historie i Japan er der målt over 40 grader i juni måned.

Juni har globalt set været præget af ekstrem varme mange steder på den nordlige halvkugle.

Både i Nordamerika og i Europa har hedebølger allerede skrevet meteorologisk historie, og nu er det også i Asien, at man sveder som aldrig før på denne tid af sommeren.

Lørdag blev der skrevet vejrhistorie i Japan, da termometret for første gang passerede 40 grader i årets første sommermåned.

Varmest blev det i Isesaki i Kanto-regionen i det centrale Japan, hvor der blev målt 40,2 grader. Det er den højeste temperatur i Japan i juni - og dermed så tidligt på sommeren - nogensinde i målingernes historie.

Samtidigt er det blot 0,9 grader under den absolutte japanske varmerekord på 41,1 grader, der blev målt i juli 2018 og august 2020.

Flere steder i Japan blev der endda også målt rekorder uanset måned - selv for vejrstationer, hvor der er målt i en lang årrække.

Rekordvarme i dele af Kina

Længere mod vest - over dele af Kina - er man også plaget af ekstrem varme i disse dage.

I den kinesiske Hebei-provins blev der målt en maksimumtemperatur på 44,2 grader, og ved flere end 20 lokaliteter er der sat splinternye varmerekorder - uanset måned.

I den kinesiske hovedstad, Beijing, nåede temperaturen op på 39,2 grader, da varmen toppede.

Tidligere på foråret var især Pakistan og Indien ramt af rekord-hedebølge, der udbredt gav temperaturer op til 50 grader.