Vejr

Vejret kan få afgørende indflydelse på danske Tour de France-etaper

Særligt enkeltstarten i København kan blive afgjort af byger fra oven.

Vi nærmer os en af 2022’s helt store begivenheder, hvor hele Danmark går i gult. Nemlig når Tour de France kører tværs over Danmark.

Og mange er begyndt at spørge: hvordan bliver vejret?

Svaret er behæftet med en vis usikkerhed, men der begynder at tegne sig et billede af, hvordan sol, vind og ikke mindst nedbør kommer til at arte sig.

- Det er selvfølgelig drønusikkert, når vi kigger på vejret otte dage frem i tiden, især når vi skal være så præcise, men lige nu ligner det en varm affære med risiko for byger, som måske endda kan være kraftig, fortæller Peter Tanev fra TV 2 VEJR.

Våd enkeltstart

Som prognoserne ser ud lige nu, vil vejret arte sig nogenlunde som følgende, når rytterne fredag næste uge kører ud på første etape med enkeltstart i København:

Det vil være en varm dag – efter danske forhold – og der vil ikke være nævneværdig vind. I løbet af dagen kommer vi op på mellem 20 og 25 grader.

Det spændende fredag er, at der er risiko for kraftige byger, og risikoen er størst sidst på dagen.

Da der er tale om byger, er det ikke til at sige, om de lige præcis rammer den 13 kilometer lange rute i København, men der er altså mulighed for, at nogen starter på en helt tør strækning, mens de efterfølgende ryttere skal finde balancen mellem fart og styrt på en våd vejbane.

En tør fordel

- Vejret på 1. etape kan få stor betydning for enkeltstarten. Vi kan risikere nogle ryttere, der kører i regnvejr og andre i tørvejr, lyder det fra Peter Tanev.

Lørdag, hvor der køres fra Roskilde til Nyborg, fortsætter varmen. Igen er der risiko for byger, men da rytterne nu kører samtidig, vil det ikke på samme måde give en konkurrencefordel som ved enkeltstarten.

Vinden tager en smule til med fem til seks meter i sekundet fra sydøstlig retning.

Ikke nogen kraftig vind, men det er naturligvis meget spændende, hvordan vinden bliver, når rytterne skal ligge mellem pylonerne på Østbroen i mere end 65 meters højde over Storebælt.

En smule sidevind

Storebæltsbroen hælder en smule mod sydvest, og selvom vinden ikke bliver kraftig, vil det betyde, at vinden vil komme ind bagfra og fra siden, når rytterne krydser broen.

Samtidig stiger vinden, når man kommer i vejret, så rytterne vil opleve vinden kraftigere oppe på broen end nede på jorden.

Søndag skal rytterne fra Vejle og ned til Sønderborg. Det vil ske i sommerligt vejr, men en enkelt byge kan ikke udelukkes.

Rytterne kører her mod syd, og de vil have vinden ind fra sydvestlig retning – altså lidt forfra og fra siden.

Alt i alt konkluderer Peter Tanev, at det lige nu ser ud til, at de danske etaper bliver en sommerlig affære, hvor det særligt bliver spændende, hvordan bygerne kommer til at opføre sig.