Vejr

Italienske floder tørrer ud i varmen

Landmænd i Norditalien frygter, at halvdelen af årets høst går til i tørken.

Den meget kraftige varme, der længe har præget vejret i Mellem- og Sydeuropa, sætter også sine alvorlige spor i Italien.

I Norditalien frygter bønderne for, at halvdelen af årets afgrøder kan gå tabt på grund af udtørrede floder, mens Tiberen gennem rom længere nede i landet er faldet så meget, at der dukker ruiner frem fra Romerrigets tid.

Selvom den aktuelle tørke ikke kan sættes direkte i forbindelse med den globale opvarmning, løfter meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm alligevel en formanende pegefinger.

- Vejret i Italien lige nu vil frem mod 2050 blive almindeligt sommervejr og ikke en ekstrem undtagelse, siger han og fortsætter:

- Der kommer mindre nedbør, mere varme og mere sol, og det er lig med mere fordampning. De kommer til at opleve et massivt skifte i vejret, og de vil oftere opleve tørke.

Der har altid været perioder med ekstremt vejr, og derfor kan der heller ikke peges på en specifik hedebølge og siges, at netop den skyldes den menneskeskabte opvarmning.

Men det kan godt siges, at vejret de allerede nu begynder at opleve i Sydeuropa stemmer helt overens med de fremskrivninger af klimaet, der er lavet i forbindelse med den globale opvarmning.

- Enkelte hændelser kan først efter nærmere undersøgelser knyttes til klimaforandringerne, men vi kan godt sige, at det, de oplever, er markant mere sandsynligt med 1,1 graders global opvarmning, som er der hvor vi er nu, siger Andreas Nyholm.

Den norditalienske flod Po, der er 652 kilometer lang og levere vand til et utal af lokale landbrug, er nu mange steder tørret næsten helt ud.

Sammenslutningen af italienske forsyningsselskaber Utilitalia siger, at situationen omkring Po-floden er den værste i 70 år, og advarer om, at landbrugets mulighed for at kunstvande er i fare.

I et relativt tørt land som Italien er muligheden for at kunstvande afgørende for muligheden for at dyrke landbrug.

- Det, som sker lige nu, vil mere eller mindre blive dagligdag frem mod 2050, og det er jo skræmmende perspektiver for produktionen af fødevarer, siger Andreas Nyholm.

Situationen er ikke meget bedre i lang række af andre floder og søer i landet. Floden Sagone fremstår nu helt udtørret, og folk kan gå i det tomme flodleje.

Og det er ikke bare Italien, der har dystre udsigter.

- Generelt bliver det mere og mere tørt i flere områder i Sydeuropa. Man kan bare besøge visse områder Spanien og Cypern for at se, hvad der venter, siger Andreas Nyholm.