Vejr

Sommerfænomen på himlen over Danmark

Skyerne er langt højere oppe end normale skyer, og de kan ses så langt sydpå som til Alperne.

Lysende natskyer er meget højtliggende og relativt sjældne skyer, som kan ses på nattehimlen mod nord, sædvanligvis på klare sommernætter.

I nat var man så heldig, at man kunne se det smukke sommerfænomen flere steder i Danmark. Billedet som pryder toppen af artiklen er taget i Nørre Lyngby nord for Løkken i Vendsyssel. Her har man udsyn til den nordlige himmel ude over havet.

Lysende natskyer bliver synlige på nogenlunde samme tidspunkt, som de første stjerner træder frem på himlen og er typisk blålige eller sølvhvide i deres udseende.

Skyerne består af iskrystaller i højder på op mod 75-85 kilometer, og skyerne kan være synligt oplyste hele natten på grund af deres store højde og en sol, som kun står en smule under horisonten på denne tid af året.

De er langt højere oppe end normale skyer i det lag, som kaldes mesosfæren, og de kan ses så langt sydpå som 45 grader nord. Det svarer nogenlunde til Alperne.

Vulkaner og tropiske uvejr er medvirkende årsager til skyernes dannelse

For at skyerne kan blive dannet, skal tre betingelser være opfyldt. Der skal være vanddamp til stede, støv og meget lave temperaturer. Lave temperaturer finder man ofte i mesosfæren, men støv og vanddamp forekommer i langt mindre grad.

Støvet kan komme fra meteorer og vulkanudbrud, mens vanddampen kan stamme fra intense tropiske tordenvejr, som er så høje, at de sender vanddamp op gennem tropopausen, som er et spærrelag, der normalt stopper al vanddamp i at komme højere op end 7-15 kilometers højde.

På grund af det meget lave indhold af vanddamp i mesosfæren skal temperaturen ofte ned på minus 120 grader, før der bliver dannet iskrystaller, og støv hjælper på denne proces. I mesosfæren finder man de laveste temperaturer om sommeren, så derfor ser vi dem kun nu.

Iskrystallerne er så højt oppe, at solen på denne tid af året er synlig om natten, og derved får de højtliggende skyer et solbeskinnet udseende, selvom det er mørkt hernede på jordoverfladen.