Vejr

Mere end 18 timers dagslys – i dag er årets længste dag

Præcis klokken 11.13 passerer vi det punkt, hvor Jordens akse hælder mest ind mod Solen.

Selvom sommeren først lige er begyndt, og den varmeste del af årstiden er foran os, når Solen allerede i dag sit højeste punkt på himlen.

Det er nemlig årets længste dag, og når Solen går ned klokken 22.23 i Skagen, er det hele 18 timer og 6 minutter siden, at den stod op. Længst mod nord er dagene generelt længst i sommerhalvåret, men det gælder for alle i Danmark, og faktisk alle på hele den nordlige halvkugle, at dagen i dag giver os mest dagslys.

Sommersolhvervet er den dag på året, hvor Jordens akse hælder mest ind mod Solen, og derved modtager vi mest sollys på netop denne dag på den nordlige halvkugle.

Jorden står lidt skævt i sin bane rundt omkring Solen, helt præcis hælder vores akse for tiden 23,44 grader, og det betyder, at Solen i dag står lodret over den breddegrad, som ligger på 23,44 grader nord. Det er cirka 500 kilometer syd for de Kanariske Øer, så er man på en af de øer nu, vil man opleve, at Solen står næsten lige over hovedet midt på dagen.

Herhjemme står Solen 55 til 58 grader over horisonten, når den er højest på himlen, og dagslængden varierer mellem 17 timer og 16 minutter i Gedser og de førnævnte 18 timer og 6 minutter i Skagen. I Gedser stod Solen op klokken 04.36 og går ned klokken 21.52, mens det i Skagen hedder henholdsvis klokken 04.16 og 22.22.

Sommersolhverv er et præcist tidspunkt

Dagens seneste solnedgang har man til gengæld i Hanstholm klokken 22.25, mens Solen i Nexø går ned klokken 21.43.

Ordet sommersolhverv er afledt af et gammelt oldnordisk ord, der betyder solvending, og det hele vender faktisk i dag. Præcis klokken 11.13 passerer vi det punkt, hvor Jordens akse peger længst ind mod Solen, og herfra går det stille og roligt mod vinter.

Allerede i morgen er dagen kortere, dog blot nogle få sekunder, og til at begynde med mærker vi ikke rigtigt ændringerne. I september går det til gengæld stærkt. og her mister vi fem minutters dagslys hver dag. Vi når den korteste dag 21. december ved den anden solvending, vintersolhverv.