Vejr

Her har den europæiske hedebølge sat nye varmerekorder

Mens hedebølgen har sluppet Sydvesteuropa, har den fået Centraleuropa til at lide under varmen.

I Polen og Tjekkiet er der nu sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i juni.

I byen Husinec i det vestlige Tjekkiet målte man søndag eftermiddag 39,0 grader. Det er den højeste målte temperatur i det centraleuropæiske land.

Nabolandet mod nord, Polen, fik ligeledes en ny varmerekord for juni. Det skete, da man i Slubice, på grænsen mellem Tyskland og Polen, målte 38,3 grader.

I Schweiz tangerede man junirekorden fra 1947. Dengang målte man 36,9 grader i Basel. Den rekord deles nu med Beznau – målt 75 år senere.

I Tyskland blev der ikke slået nogle nationale varmerekorder, men i både Dresden og Cottbus målte man den højeste temperatur nogensinde.

Her var det altså ikke kun junirekorden, men rekorden for hele året, der blev slået, da man begge steder målte 39,2 grader.

Hedebølge på retur

Den ekstreme europæiske hedebølge lå tidligere ret stille over Spanien og Sydfrankrig, men som hedebølgen er trukket længere mod øst, er den også gradvist svækket.

Nedenstående grafik viser anomalien i forhold til det normale. Det vil sige, hvor meget varmere eller koldere det er end normalt. I weekenden var et stort område 10-15 grader varmere end normalt. Det er aftagende. Bemærk, at dele af Spanien, Tyskland og Polen nu er koldere end det normale.

I den polske rekordby Slubice, hvor man søndag eftermiddag målte 38,3 grader, målte man præcis et døgn senere blot 14 grader.

Klimaforandringer og hedebølger

Enkelte vejrhændelser og klima skal man passe på med at koble tæt sammen, men netop angående hedebølger er der bred enighed blandt forskere om, at de bliver hyppigere med klimaforandringerne.

Intuitivt er det også nærliggende.

Global opvarmning betyder et varmere udgangspunkt, og temperaturer på eksempelvis 40 grader i Sydeuropa synes at blive hyppigere.

Den europæiske varmerekord er fra sidste sommer, da man målte 48,8 grader på Sicilien.