Vejr

Risiko for skybrud i store dele af landet

Læs en række gode skybrudsråd i bunden af artiklen.

De østlige og sydlige egne af Danmark skal forberede sig på store mængder regn i løbet af mandagen, hvor TV 2 vejret varsler om risiko for skybrud.

- Der kommer kraftige byger – også med hagl og torden, siger TV 2s meteorolog Thomas Mørk.

Regnen rammer landet fra sidst på formiddagen og fortsætter til først på aftenen. Det bliver mest intenst fra klokken 12 til klokken 17.

Luften eksploderer lokalt

Et skybrud er defineret ved, at der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Thomas Mørk fortæller, at det er Fyn, Sjælland, Lolland, Falster og Øst- og Sydjylland, der bliver hårdest ramt af regnen.

Der vil være tale om lokalt dannede byger, ikke et udbredt regnvejr, og derfor er det svært at sige præcis, hvornår det vil regne i hvilke landsdele, lyder det.

- Luften eksploderer nærmest et sted, mens det kan være helt roligt i et naboområde. Men de fleste vil få nogle millimeter i løbet af dagen, siger Thomas Mørk.

Skybrud

 • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.
 • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.
 • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Kilde: DMI

Ifølge meteorologen vil visse steder godt kunne opleve tre-fire byger i løbet af mandagen.

Resten af landet går fri af de kraftigste byger, men på trods af det, kan bornholmere, nordjyder og vestjyder ikke være sikre på et totalt tørvejr.

- I de områder bliver vejret markant pænere. Men der kan godt være regn, det vil bare ikke være regn af samme karakter, siger Thomas Mørk.

Rens tagrenderne og flyt uerstattelige ting op

Når der er udsigt til skybrud, er der en række råd, som Thomas Mørk kalder "helt klassiske" og en god idé at følge.

Blandt andet at man tjekker og renser tagrender og nedløb, så der ikke ligger blade eller lignende og blokerer, så vandet ikke kan komme væk. Derudover er det en god idé at få uerstattelige genstande væk fra kælderen og op i stueplan.

- Det er en god idé at være forberedt, så skybruddet ikke kommer bag på en, og noget ender med at flyde over, siger Thomas Mørk.

Det kraftigste skybrud, der er målt i Danmark, kom i forbindelse med det historiske skybrud i København 2. juli 2011. Dengang blev der i den københavnske forstad Ishøj registreret en intensitet på ekstreme 63 millimeter nedbør på en halv time.

Forebyggende råd mod skydbrud

 • Køb en dykpumpe og en vandslange i byggemarkedet, hvis du har kælder og tidligere har haft vand i kælderen eller bor i et område, der før har været ramt af oversvømmelser.
 • Flyt uerstattelige ting fra kælderen og op i stueplan.
 • Fjern ejendele fra gulv og vandudsatte områder og sørg for, at dine ejendele står et godt stykke over gulvet, hvis du ikke har plads til dem andre steder. Opbevar ejendelene i plastkasser på hylder og reoler, der kan tåle vand samt afvaskning/desinficering i tilfælde af, at regn- eller kloakvand trænger ind.
 • Hold vinduer og døre lukkede og undersøg, om de alle lukker helt tæt. Hvis ikke, kan du løse det her og nu ved at montere en plade med tætningslister foran. Du kan også lægge sandsække foran utæthederne.
 • Dæk lavtsiddende vinduer og døre i kælderplan af og afskærm lyskasser og kældernedgange, herunder nedkørsel til kældergarage. 
 • Tjek tagrender og nedløb. Måske har de brug for at blive renset for blade og lignende, så vandet kan komme væk.
 • I mangel af et højvandslukke kan du selv begrænse opstigende kloakvand ved at lave her-og-nu versionen, hvor du lægger et tykt og stort stykke plast oven på afløbet i gulvet og sætter tunge sandsække oven på.
 • Forsøg at være hjemme under skybruddet, eller bed naboen om at holde øje med dit hus.

Kilde: Tryg