Vejr

Lørdag vil gå over i historiebøgerne – intens varme breder sig igennem Europa

Lande som Frankrig, Schweiz, Tyskland og Polen oplever i øjeblikket sommervejr, der er omkring 15 grader varmere end normalt.

Lørdag var indbyggerne i den franske kystby Biarritz nok glade for, at byen netop ligger ud til kysten.

Her steg temperaturen nemlig til svedende 42,9 grader, hvilket er rekord for byen, der ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig. Faktisk er den tidligere varmerekord for Biarritz – fra august 2003 – sat til vægs med hele 2,3 grader.

Biarritz er med sin placering ud til Atlanterhavet blandt andet et populært ferieparadis for især surfere, men med lørdagens meget varme sommervejr var der nok ikke kræfter til mange udskejelser af den slags.

Kystbyen var dog ikke det eneste sted i Frankrig, der oplevede en meget varm lørdag. Generelt blev det en historisk varm dag med over 40 grader mange steder. Et utal af nye varmerekorder blev sat i en stor del af Frankrig.

Mere end 200 lokale varmerekorder

I det hele taget går hedebølgen i det franske over i historiebøgerne.

Ifølge M. Herrara, der følger ekstreme temperaturer meget tæt, er der i løbet af lørdag sat over 200 nye lokale varmerekorder for juni i Frankrig.

18 af dem er unikke varmerekorder. Det vil sige, at der er steder i Frankrig, der på intet tidspunkt har haft det så varmt, som man målte det lørdag eftermiddag.

Temperaturerne, der er listet i ovenstående Twitter-opslag, er fra lufthavne, hvor det varmeste sted i Frankrig altså blev Biarritz med næsten 43 grader.

Men ifølge opslaget fra M. Herrara er der i den lille by Pissos, beliggende cirka 140 kilometer nordøst for Biarritz, målt ekstreme 43,4 graders varme. Det sender i så fald lørdag op blandt de ti varmeste dage, der nogensinde er registreret i Frankrig.

Andre europæiske lande havde også en lørdag i kakkelovnen. I Schweiz havde man den næstvarmeste junidag nogensinde med op til flere lokale rekorder, hvilket også var tilfældet for vores naboland mod syd, Tyskland.

Ekstrem varme fortsætter søndag

Den intense varme fra Frankrig breder sig i løbet af søndag videre igennem Europa.

Således er der i lande som Tyskland og Polen udsigt til en søndag, hvor temperaturen kan komme op mellem 35 og 38 graders varme.

Dermed er der mulighed for, at den europæiske hedebølge kan give nye varmerekorder søndag eftermiddag.

Et kig på et anomalikort viser, hvor ekstrem varmen over det centrale Europa i virkeligheden er.

Anomalier viser afvigelsen fra det normale. I kortet herunder er viste temperaturanomalier for Europa og her er det tydeligt, at farverne er helt oppe i det mørkerøde felt.

Lande som Frankrig, Schweiz, Tyskland og Polen oplever i øjeblikket sommervejr, der er omkring 15 grader varmere end normalt.

Det er i øvrigt sjette sommer i træk med ekstreme varmerekorder i Europa.

Varmen over Europa bliver i den nye uge efterhånden mindre intens. Dermed kan mange europæere se frem til en afslutning på endnu en historisk hedebølge.