Vejr

Prognose: Juni kan ende uden sommerdage

De næste dage bliver koldere, men omkring sankthans kan vi måske få junis første sommerdage.

Sommerferien nærmer sig, og mange ønsker sig sommervarme og sol. Men de næste dage går det den modsatte vej. Regn og kulde er på vej mod Danmark.

Det er nok ikke gået manges næse forbi, at der er hede i Europa. Nogle prognoser tidligere på ugen spåede den varme til at ramme Danmark søndag med 30 grader. Det sker ikke. Alle prognoser er nu enige om, at de næste dage bliver kolde.

Derfor er der mange, der stiller spørgsmålet: Hvor bliver sommervejret af?

Flere prognoser har 25 grader til Sankt Hans

Nedenstående figur er en samling af 33 prognoser af temperaturer i 1,5 kilometers højde over Odense. Som tommelfingerregel kan man i grove træk lægge 15 grader til for at få temperaturen i mandshøjde. Det vil sige, at der, hvor vi på kurven har over 10 grader, kan man "regne med" over 25 grader.

Den hvide kurve viser gennemsnittet af prognoserne, og hæfter man sig alene ved den, ser det ud til, at juni kan blive helt uden sommerdage.

Tager man de positive briller på, er der to andre ting at hæfte sig ved. For det første er prognoserne enige om, at det bliver betydeligt varmere fra tirsdag. Det andet meget positive er, at nogle af prognoseberegningerne hiver temperaturen op over 25 grader. Der kan altså være mulighed for junis første meteorologiske sommerdage.

Omkring sankthans viser næsten halvdelen af prognoserne over 10 grader i 1,5 kilometers højde over Odense. Og mange af prognoserne har varme de følgende dage.

Kold begyndelse på uge 26?

Med de negative briller på vil man til gengæld hæfte sig ved, at de fleste prognoser spår, at det bliver ret koldt i slutningen af juni. Men des længere vi kigger frem, des mere usikker bliver prognoserne også.

Hvis du har ferie fra uge 26, skal du ikke lægge for meget i prognosen her. Den betragtes nogle gange som en sandsynlighedsprognose, men det er mere en pseudoprognose. Der er flere udfald, end prognosen viser, og der er bestemt mulighed for sommervejr.

I gennemsnit får vi i Danmark syv meteorologiske sommerdage i juni, så de burde snart komme. Heldigvis har vi fortsat endnu ikke taget hul på juli og august, som normalt byder på flest sommerdage.