Vejr

Kraftig regn på vej op over landet

Søndag morgen ventes et kraftigt regnvejr at give op til 30 millimeter regn.

Lørdagens behagelige sommervejr vil i høj grad ændre sig over natten. En front med kraftig regn trækker op over Syddanmark.

De seneste prognoser har tyngden af regnvejret til at falde over Østersøen og Nordtyskland. Her vil der generelt falde mellem 25 og 40 millimeter regn.

Ovenstående prognose viser, at Bornholm, Lolland og Falster er de steder i Danmark, der vil falde mest regn. I tidligere prognoser skulle det kraftige regnvejr have ramt større dele af Danmark.

Lille risiko for skybrud

Regnen begynder først på natten, og den bliver mest intens søndag morgen. I den forbindelse kan kriteriet for kraftig regn opfyldes i det sydøstlige Danmark. Kraftig regn er defineret ved mindst 24 millimeter regn på 6 timer.

Kraftig regn og skybrud - definitioner

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Syd for Danmark ventes der også at indlejres kraftige tordenbyger i fronten. De giver ofte skybrud, som er defineret ved over 15 millimeter regn på en halv time.

I Danmark er der kun en lille risiko for skybrud. Skybrud er mere alvorlige end kraftig regn, fordi de giver flere oversvømmelser. Ved skybrud kan kloaknettet ofte ikke følge med, så veje og kældre oversvømmes.

Søndag formiddag aftager regnens intensitet, og selve fronten trækker langsomt mod syd og øst. Særligt på Bornholm kan der dog stadig falde intens regn, hvilket blandt andet går ud over folkemødet i Allinge.