Vejr

Europæisk hedebølge kulminerer – rekord i Paris kan stå for fald

Fredag slog hedebølgen nye rekorder i både Spanien og Frankrig, men her forbedres vejret markant lige nu.

Den voldsomme hedebølge, der de sidste mange dage har hærget Spanien og Frankrig, kulminerer lige nu med langt over 40 grader.

Andujar nær Cordoba i Sydspanien målte fredag 44,2 grader og den usædvanlige varme ramte også Nordspanien. I den nordspanske havneby San Sebastian slog man junirekorden, da man målte 38,2 grader.

I Frankrig blev der ligeledes slået nye junirekorder, blandt andet i Carcassonne med 40,7 grader.

Ny varmerekord for Paris lørdag?

Lørdag kan der blive slået nye rekorder i Frankrig, hvor man måske kommer til at måle den højeste junitemperatur i Paris. Rekorden lyder på 37,6 grader.

Heldigvis er der bedring på vej.

Heden er ved at kulminere, så køligere vejr er på vej til Spanien og Frankrig. Ovenstående grafik viser forventede temperaturer søndag. Det bliver varmere over Tyskland og Polen, men den værste hede slipper Sydvesteuropa.

Klimaforandringer giver flere hedebølger

Man skal passe på med at koble enkelte hændelser til klimaforandringer, men navnlig hedebølger er der bred konsensus om bliver hyppigere med klimaforandringer.

Den europæiske varmerekord er da også kun knap et år gammel. I august sidste år målte man 48,8 grader på Sicilien i Italien.

Hedebølger skaber knastør vegetation, og skovbrande bryder ofte ud. Det er et problem som ser ud til at vokse i Spanien.

I forbindelse med den nuværende hedebølge har skovbrande bredt sig til 90 kvadratkilometer i det nordvestlige Spanien. Heldigvis ændrer vejret sig, og der kan komme regn allerede søndag.