Vejr

Torden og skybrud truer natten til søndag - Folkemødet kan drukne i regn

Hedebølgen over Vesteuropa er en medvirkende årsag til, at der kan falde kraftig regn over Danmark i weekenden.

Efter en stribe dage med smukt og fredeligt vejr på dette års Folkemøde på Bornholm, kan det ende med et brag og en ordentlig skylle natten til søndag.

Et særdeles aktivt regnvejr har nemlig sat kursen mod det sydlige og østlige Danmark, og mens usikkerheden endnu er relativ stor på placeringen af regnen, er det allerede nu en risiko, man bør forholde sig til.

Der kan nemlig komme store mængder vand, lokalt mere end 30 millimeter natten til søndag, og en stor del af regnen kan falde på så kort tid, at der kan blive tale om skybrud. Uvejret vil ligeledes kunne være ledsaget af talrige lyn.

Er man på Folkemødet eller bare udenfor på en lun lørdag aften i den sydøstlige del af landet, er det derfor en god ide at få alt, som ikke tåler vand med ind i ly for nattens mulige regn.

Risikoen for kraftig regn, skybrud og torden er størst i det sydlige og østlige Jylland, på Fyn, Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm. Men hvilke lokale områder, der bliver ramt hårdest, er endnu for tidligt at udtale sig om.

KRAFTIG REGN OG SKYBRUD

  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maksimalt 30 minutter
  • Skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kilde: TV 2 Vejret

Smal front giver usikkerhed i prognosen

Prognoser for den forventede vejrudvikling i de kommende dage bliver beregnet adskillige gange i døgnet, og en af de prognoser, som er tilgængelige fredag eftermiddag, viser blandt andet intens regn over Bornholm.

Langs en front, som udgør skillelinjen mellem meget varm luft over kontinentet syd for Danmark, luft som har givet hedebølge flere steder, og kølig luft over Nordsøen og Skandinavien, bliver der dannet intens regn. Det sker, når varm og fugtig luft tvinges til vejrs af de særlige vindforhold, der hersker i frontzonen.

Da fronten stort set ikke flytter sig i lang tid hen over natten, vil de samme områder blive ramt af silende regn, og derfor kan det lokalt blive til store mængder. Enkelte beregninger giver mellem 30 og 60 millimeter regn frem til søndag morgen, mens det virker ret sandsynligt, at mange trods alt får mellem 10 og 30 millimeter.

Placeringen af den kraftigste nedbør er til gengæld usikker, og da bredden af det mest intense regnområde blot er 50 til 100 kilometer, skal fronten ikke flytte sig meget, før helt andre områder bliver ramt. Usikkerheden er i skrivende stund af samme størrelsesorden som bredden af fronten.

Derfor er det endnu for tidligt at udstede et eksakt varsel, men der er basis for at gøre opmærksom på, at det kan blive meget regnfuldt natten til søndag i dele af Danmark, og især i de sydøstlige egne.