Vejr

Allerede rekordvarmt i Frankrig – og det bliver værre

Lørdag ventes over 40 grader til store dele af Frankrig, og Paris kan få ny varmerekord.

Mange danskere savner sommervarme, men man skal bestemt ikke ønske sig den hede, som lige hænger over Spanien og Frankrig.

St-Jean-de-Minervois nær Herault i Sydfrankrig målte torsdag 40,0 grader. Man har aldrig før så tidligt på sommeren målt 40 grader på det franske fastland, men det bliver faktisk varmere de næste dage.

Lørdag ser varmen ud til at kulminere, hvor temperaturerne i en stor del af Sydvestfrankrig kommer op mellem 40 og 43 grader.

Mulighed for varmerekord i Paris

Som det fremgår af ovenstående grafik, kan man også komme op over 40 grader længere mod nord, og i Paris lyder den nuværende varmerekord for juni på 37,6 grader.

Heldigvis ser den voldsomme varme ud til hurtigt at aftage. Allerede søndag vil eftermiddagstemperaturerne i Frankrig generelt "kun" placere sig på 32 til 38 grader, og i sydvest endda lidt køligere.

Spansk hedebølge langt over legemstemperatur

I Spanien er man mere vant til hedebølger på over 40 grader, og her er den tunge varme også ved at aftage. Men den har været drøj. I Sevilla målte man torsdag behagelige 36,0 graders som dagens højeste temperatur. Den foregående uge har termometeret flere gange været op over 42 grader.

I Danmark kalder vi det hedebølge, når man har maks. temperaturer over 28 grader i gennemsnit i tre dage. Gennemsnittet over en uge i Sevilla lød på 41,1 grader.

Normal legemstemperatur er mellem 36 og 37,5 grader, så hedebølgen har været ekstrem voldsom og ubehagelig. For helbredets skyld bør man undgå at opholde sig ret længe udendørs i den varme.

Hedebølgen har været svær at undgå. Normalt bliver det lidt koldere, hvis man kommer op i højden, men torsdag målte man 42,9 grader i Talavera de La Reina nær Madrid. Byen ligger knap 400 meter over havniveau.

Ligesom i Frankrig vil man lørdag endnu se temperaturer over 40 grader, men det aftager betydeligt søndag.

Hedebølgen er opstået efter meget lun luft fra Sahara er trukket op over Spanien. Her har luftmassen stået nærmest stille. Nu er luftmassen igen i bevægelse, hvilket efterhånden får temperaturen til at falde i Spanien og Frankrig.