Vejr

Ekstrem varme rammer Frankrig

Fredag og lørdag kan blive blandt de varmeste dage i fransk vejrhistorie.

Efter nogle meget varme dage i Spanien, der blandt andet bød på flere lokale varmerekorder for juni, bevæger den ekstreme sommervarme sig nu videre op igennem Europa.

Og næste land på listen, hvis tur det er til at svede i ulidelig varme, er Frankrig.

I løbet af fredag og lørdag kan termometrene i den sydlige og vestlige del af landet blive banket op over 40 graders varme.

Især lørdag ser varm ud. Der kan blive tale om en af de varmeste dage, som nogensinde er registreret i Frankrig.

Hedebølgen bliver den mest intense af sin slags i Frankrig, som man har oplevet på noget tidspunkt på denne side af solhverv. Og det kommer kort efter, at maj skrev sig over i historiebøgerne som den varmeste maj i det franske.

Så varmt kan det blive

Torsdag begynder den svedende varme så småt at ankomme, og termometrene i den sydlige del af landet kan kravle op mellem 35 og 40 grader.

Men det får endnu et nøk opad fredag, hvor man i det sydvestlige hjørne kan opleve op imod 42 graders varme.

Det bliver dog endnu mere ekstremt lørdag. Igen er det området længst mod sydvest, der forventes at trække de højeste temperaturer i landet med ekstreme 43 til 44 grader – nogle prognoser har op mod 45 grader.

Kommer temperaturen over 44,1 grader lørdag, vil det blive den næstvarmeste dag, der overhovedet er blevet målt i Frankrig.

I så fald vil det kun være 28. juni 2019, der vil kunne overgå denne varme. Det blev en helt vanvittig varm dag, hvor den franske varmerekord blandt andet blev en realitet med 46,0 grader på termometret i den sydfranske by Vérargues.

I det hele taget bliver lørdag en meget varm dag i det vestlige og centrale Frankrig, hvor der kan måles over 40 grader mange steder.

Meget varmere end normalt

Et såkaldt anomalikort kan give en ide om, hvor usædvanligt lørdagens varme sommervejr reelt var.

Anomalikort viser nemlig afvigelsen fra det normale. I kortet herunder kan man se, at hele Frankrig er farvet i den mørkerøde farve. Det betyder, at der er udsigt til, at det bliver over 15 grader varmere end normalt.

I weekenden ruller varmen videre op over blandt andet Tyskland, hvor man i den tyske hovedstad Berlin har mulighed for at få over 35 graders varme i slutningen af ugen.

Tungen af varme snitter også Danmark, men blot med op til 25 grader længst mod sydøst lørdag eftermiddag.