Vejr

Oversvømmelser og jordskred lukker stor nationalpark i USA

Vandstanden i Yellowstone-floden er den højeste i 104 år som følge af kraftig regn og smeltevand.

De seneste døgn har de amerikanske stater Montana og Wyoming i det nordlige USA oplevet særdeles kraftig regn.

I området omkring Yellowstone National Park er der i løbet af blot 36 timer faldet op imod 130 millimeter regn. Det svarer næsten til den normale nedbørsmængde for et helt forår i Danmark.

Derudover har der i området været to til tre gange så meget sne som normalt på denne årstid. Kombinationen af sne og kraftig regn har skabt enorme mængder smeltevand, der har givet hidtil usete oversvømmelser.

Som følge af de store mængder vand er vandstanden i Yellowstone-floden på det højeste niveau i 104 år. Yellowstone-floden løber lige nord for Yellowstone National Park.

Og det har fået store konsekvenser.

Alle fem indfaldsveje til Yellowstone National Park er således fuldstændig lukket på grund af oversvømmelser og jordskred. Det oplyser National Park Service på sin hjemmeside. Omfanget af skaderne indikerer, at flere veje kan være lukket i flere måneder.

Nedenstående video fra Twitter viser, hvordan vand fra Yellowstonefloden har eroderet store sektioner af den nordlige hovedvej ved nationalparken væk.

Mange broer er også blevet revet væk af de store vandmasser. Her er det konstruktionen af en bro, der ligger og flyder rundt ude i Yellowstonefloden.

Hel by isoleret

Den lille by Gardiner med et indbyggertal på lidt mere end 800 ligger langs hovedindfaldsvejen til den nordlige del af Yellowstone National Park.

Byen er blevet totalisoleret på grund af de kraftige oversvømmelser og er i øjeblikket uden elektricitet og vand. Mange hjem er ødelagte.

Bjergområder er i risikozonen

En anden amerikansk nationalpark Yosemite Nationalpark blev i 1997 også ramt af voldsomme oversvømmelser, der havde omkostninger for flere hundrede millioner dollars.

Dengang var det også kraftig regn, der forårsagede store mængder smeltevand – ligesom tilfældet er ved Yellowstone National Park.

Forventningen er, at denne slags vejrbegivenheder vil ske langt hyppigere i fremtiden på grund af klimaforandringerne. Dermed vil mange bjergområder, blandt andet i det vestlige USA, være ekstra udsat over for fremtidige naturkatastrofer af denne type.