Vejr

Flere europæiske lande havde ekstrem maj

Dele af Europa oplevede rekordvarme sidste måned.

Fra det nordvestlige Afrika til det centrale Europa har maj vist sig fra sin ekstreme side.

Flere lande har svedt sig igennem nye varmerekorder for måneden, da temperaturen har været skruet helt op i det røde felt.

Imens har Danmark ligget lige på grænsen mellem det meget varme forårsvejr mod sydvest og kulde mod nordøst, hvilket temperaturmæssigt har givet en helt normal maj herhjemme.

Maj vælter rekorder i Frankrig

Et af de meste ekstreme steder i maj i Europa var Frankrig. Her blev den forgangne måned både den varmeste og tørreste maj i fransk vejrhistorie.

Med en middeltemperatur på 17,8 grader blev den gamle varmerekord fra 2011 smadret med næsten en hel grad. Faktisk endte maj med at blive hele 2,7 grader varmere end normalt.

Det var dog ikke kun varmen, der blev historisk i Frankrig. Også nedbørsmængderne endte med at sætte ny rekord, da der samlet set faldt rekordlave 29,3 millimeter nedbør.

Dermed faldt der 65 procent mindre nedbør, end hvad man normalt kan forvente sig af maj i Frankrig.

Svedende varmt på den Iberiske Halvø

I den sidste halvdel af maj blev den Iberiske Halvø ramt af en kraftig hedebølge.

Flere steder i Spanien oplevede man de højeste temperaturer nogensinde målt i maj. I Sevilla, Sydspaniens største by, kravlede temperaturen op på rekordhøje 41,0 graders varme.

Den ulidelige varme havde sit udgangspunkt fra Afrika, nærmere bestemt Marokko, hvor varmen satte sit aftryk i form af en ny national rekord. Her nåede temperaturen ekstreme 45,7 grader, hvilket aldrig er målt tidligere i det nordafrikanske land i maj.

Varmen nåede helt op til Pyrenæerne, hvor man i det lille bjergland Andorra ligeledes satte national majrekord med 32,7 grader på termometret.

Her blev maj også meget varm

I den centrale del af Europa mærkede man også til de høje majtemperaturer.

På landsplan fik Schweiz den næstvarmeste maj nogensinde. Mest bemærkelsesværdig var byen Geneve, der ligger på grænsen til Frankrig. Her strækker vejrdata helt tilbage til 1753, og netop her satte maj ny varmerekord med en middeltemperatur på 17,6 grader.

Vejrstationer i Italien kunne også melde om lokale varmerekorder for maj, idet temperaturen i slutningen af maj mange steder steg til omkring 35 graders varme.

I Danmark blev maj normal

Mens varmen var ulidelig i en stor del af Europa, har maj været meget normal herhjemme.

Middeltemperaturen for maj 2022 endte på 11,5 grader. Ifølge klimanormalen 1991-2020 er den normale middeltemperatur i maj i Danmark på 11,4 grader.

Klimanormaler

Klimanormalen er et gennemsnit af en lang række faktorer inden for klimatologien beregnet over 30 år. Dermed kan man fastslå, hvilke måneder der er varmest, vådest, mest solrige og så videre.

Med en klimanormal får man det mest retvisende billede af, hvordan klimaet ændrer sig over en lang årrække. 

Internationalt er det aftalt, at de gældende klimanormaler er for årene 1901-1930, 1931-1960, 1961-1990 og 1991-2020. De næste klimanormaler vil dermed blive 2021-2050. 

Dermed endte temperaturen med at være meget normal for årstiden.