Vejr

Igen i dag - strømmen er næsten gratis de næste timer

Det er nu, du skal vaske tøj eller lade bil - strømmen er stort set gratis de næste timer.

Det meget blæsende vejr fredag er måske ikke så befordrende for lysten til at være udenfor, men til gengæld er det godt nyt for den grønne omstilling.

Vinden gør, at Danmark lige nu producerer mere grøn strøm, end vores samlede strømforbrug.

Fredag morgen producerede vi en overgang næsten 40 procent mere strøm fra sol og vind, end vi brugte. Den grønne overskudsstrøm eksporterer vi til vores nabolande.

Det er særligt vinden, der trækker læsset, og vindmøllerne producerer knap seks gange så meget strøm som solcellerne.

Variabel strøm bliver gratis

Den grønne strøm er ikke bare god for klimaet, men betyder også, at din udgift til strøm vil falde, hvis du har valgt løsningen med variabel strømpris baseret på timepriser.

Dermed er det både en fordel for klimaet, men også for pengepungen, hvis du for eksempel lader elbilen eller vasker tøj i dag.

Du vil naturligvis stadig skulle betale afgifter oven i strømprisen, og sådan vil det være, hvad enten din rå strømpris er lav eller høj. Men den rå strømpris vil i flere timer være nul og endda negativ for nogle forbrugere.

På grafen herover ses, at strømprisen stiger omkring klokken 17 til 18. Det skyldes, at solens højde aftager, samtidig med at folk tænder op i komfurer og andre strømslugere, når aftenen falder på.

At strømprisen – uden afgifter – kortvarigt bliver negativ i Jylland, skyldes, at det i nogle tilfælde ved overproduktion er billigere at få folk til at forbruge overskuddet end at lukke ned for vindmøllerne.

Forbruget falder, når virksomhederne har lukket

Det er ikke usædvanligt, at det netop er hellig- eller fridage som kristi himmelfarts-ferie med kraftig blæst, at vi kan se, at Danmarks grønne strømproduktion kommer over det faktiske forbrug.

Det skyldes, at mange energikrævende virksomheder og institutioner lukker ned i fridagene, og dermed bliver det nemmere at komme over det magiske hundredtal.

Selvom vi er over 100 procent grøn strøm, er der alligevel en vis CO₂-udledning per kilowatt-time. Det er der imidlertid en forklaring på.

Ikke helt CO₂-fri

Selvom vi egentlig producerer mere grøn strøm, end vi selv kan bruge, sælges en del af strømmen til andre lande, mens der holdes gang i de fossile brændsler på danske kraftværker. Derfor kan man også opleve, at vindmøller står stille i dag, selvom det blæser udenfor - alene fordi vi producerer mere end vi kan bruge.

For eksempel kan Norge skrue ned for den grønne vandkraft og dermed ”gemme” noget grøn energi, som de så kan bruge, når de ikke kan få grøn overskudsstrøm fra Danmark.

Dermed tilstræbes det, at strømmen bruges på den måde, der giver mest mening set fra både økonomisk og klimamæssigt synspunkt.

Det kraftige blæsevejr fortsætter også de næste dage.