Vejr

Foråret på vej til at blive det tørreste i 26 år

Der er faldet meget mindre nedbør end normalt i foråret 2022.

Foråret 2022 er allerede nu det næstmest solrige, der er registreret siden 1920 – og kan ende med at slå den blot to år gamle rekord for flest solskinstimer i et forår.

Radar – nedbør i Danmark lige nu

Se radar for nedbør i hele Danmark i form af regn, sne eller slud. Vores onlinevejrkort viser, hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste tre timer. Få en prognose for, hvor vejret er på vej hen. 

Se vores nedbørsradar her

Men det er ikke kun mængden af solskin, der er kendetegnende ved dette års forår.

Mængden af nedbør i løbet af foråret er nemlig langt under det normale, og onsdag formiddag er mængden på 67,8 millimeter på landsplan. Selvom maj slutter med ustadigt vejr, er det kun forventet, at der falder lidt over 10 millimeter regn i alt resten af månedens dage.

Med en anslået mængde nedbør på cirka 80 millimeter i alt, når maj er omme, vil foråret 2022 dermed blive det tørreste, der er målt i 26 år.

I foråret 1996 faldt der 78 millimeter fra marts til maj, og siden da har intet forår – eller anden årstid – været så tør.

De tre måneders forventede nedbør på 80 millimeter vil desuden være den tørreste sammenhængende tremåneders periode siden rekord-sommerhalvåret i 2018, hvor der fra maj til juli (og dermed ikke i en kalenderårstid, red.) faldt 58,8 millimeter på landsplan.

Marts blev den tørreste målt – og tørkeindekset rekordhøjt for årstiden

Foråret kom allerede meget tørt fra start, da der blev sat splinterny tørkerekord for marts. Blot 4,2 millimeter regn faldt der i hele landet i årets første forårsmåned, hvilket aldrig før er sket i marts.

Marts blev desuden den sjette-tørreste kalendermåned nogensinde i dansk vejrhistorie og lagde grobund for et tørt forår. Visse steder faldt der ikke en dråbe regn i 33 døgn.

Derefter fulgte en april, der bød på næsten normale nedbørmængder, hvor al nedbøren faldt i de første ni døgn. De næste tre uger bød på ekstremt tørt vejr, hvor tørkeindekset nåede sin højeste værdi så tidligt på året.

Maj kommer også til at ende med nedbør under normalen, selvom der isoleret set for maj måned er langt til rekord.

Det tørreste forår i dansk vejrhistorie fik vi i 1974, hvor der kun faldt 46 millimeter.