Vejr

Se billederne af imponerende tornado

Søndag aften blev der dannet en enorm tornado i det nordvestlige Texas.

Foråret og den tidlige sommer er årstid for tornadoer i USA, og søndag aften blev et kæmpemæssigt eksemplar dannet i forbindelse med meget kraftige tordenbyger i det nordvestlige Texas.

Nær byen Morton vest for den nordtexanske by Lubbock blev en meget stor tornado dannet søndag aften lokal tid.

Tornadoen blev dannet i forbindelse med en såkaldt supercelle, der – heldigvis – befandt sig over åbent terræn, hvor den ikke forårsagede nogen form for skade.

Tornadoers styrke bliver normalt bestemt ud fra de ødelæggelser, de medfører, og hvis der ikke er målinger af vinden i tornadoen, er det svært at vurdere tornadoens konkrete styrke. Der er dog ingen tvivl om, at tornadoen nær Morton hørte til i den høje ende af tornadoskalaen, der går fra 0 til 5.

EF-skalaen for tornadoer

Tornadoer kategoriseres ud fra EF-skalaen (Enhanced Fujita Scale) som har været i brug i USA siden 2007. Skalaen er opkaldt efter den japansk-amerikanske meteorolog Tetsuya Theodore Fujita (1920-1998) og måler en tornados styrke ud fra dens ødelæggelser i kategorierne EF0 til EF5, hvor sidstnævnte er kraftigst.

Ødelæggelserne kan omtrent omsættes til vindhastighederne herunder, men klassificeringen sker ud fra ødelæggelsernes omfang alene. Tornadoer, der derfor ikke resulterer i nævneværdige materielle skader, kan være meget svære at klassificere og undertiden ende i en for lav kategori.

EF0
Vind: 29-37 m/s 
Relativt mindre ødelægger som under en gedigen dansk storm eller orkan. Tagsten blæser ned, skorstene blæser omkuld og træer brækker over eller rives op.

EF1
Vind: 38-49 m/s 
Moderate ødelæggeser - hustage lider stor skade og kørende biler blæses af vejen.

EF2
Vind: 50-60 m/s
Betydelige ødelæggeser - tage rives af huse og biler kan tippes rundt. Træer rives op med rode eller brækker over.

EF3
Vind: 61-73 m/s
Voldsomme ødelæggelser - tage blæser af selv solide bygninger og biler løftes og kastes rundt. Træer rives op med rode.

EF4
Vind: 74-90 m/s
Enorme ødelæggelser - huse jævnes med jorden og biler løftes og flyver igennem luften
Typisk breddere end 500 meter

EF5
Vind: Over 90 m/s
Altødelæggende - jævner næsten alt med jorden og kan løfte store lastbiler mere end 100 meter væk
Typisk breddere end 1000 meter

Tornadoen blev dannet i et område af Texas, hvor det har været meget tørt længe, og de ekstremt kraftige vinde i tornadoen løfter støv højt til vejrs, hvilket er med til at give tornadoen sin mørkebrune og lidt rødlige farve.

Superceller er særlige tordenbyger

De fleste tornadoer dannes i forbindelse med superceller, der er en særlig type tordenbyger. En af de mest karakteristiske kendetegn ved superceller er, at en del af tordenbygen roterer.

Denne type tordenbyger opstår kun, når visse meteorologiske forhold er til stede. Det er de ofte i det amerikanske midtvesten, der også er det sted i verden, hvor der med afstand dannes flest tornadoer.

Det er dog langt fra altid, at de vokser sig så store – og imponerende – som søndagens tornado.

Superceller med tornadoer opstår af og til i Europa, og så sent som i lørdags blev flere steder i Tyskland ramt af tornadoer, der kostede mindst ét menneske livet og sårede flere.

Superceller kan opstå i Danmark, men det sker meget sjældent.

I august sidste sommer blev det første billede af en supercelle med tornado taget i Danmark. En af de tornadoer, der opstod, ramte Lendemarke ved Stege på Møn.