Vejr

Solrigt forår nu 100 timer over det normale - på vej mod ny rekord?

Med vejrudsigten for de sidste otte dage tilbage af foråret, ser en ny solrekord ud til at være inden for rækkevidde.

Efter en vinter med korte dage og mange skyer, så higer vi mennesker efter sol i foråret.

Og sol har vi fået. I overflod.

Dagen i dag, 23. maj, hvor vi kun mangler de otte sidste – og længste – dage, har vi fået 656 solskinstimer på landsplan. Det er 100 timer mere end det normale.

Rekorden fra 2020 lyder på 710 solskinstimer, og solen er dagligt 17 timer over horisonten i slutningen af maj. Der er med andre ord mulighed for en ny solrekord for foråret.

Netop de lange dage i slutningen af maj er medvirkende til, at maj er årets mest solrige måned. I juni og juli er dagslængden længere, men alligevel byder maj normalt på knap 10 timers mere solskin end juni og juli.

Uhyrlig solrekord i marts

Da foråret 2022 begyndte lød solrekorden for marts måned på 200 solskinstimer, og kun en lille brøkdel af os danskere havde oplevet 200 solskinstimer i marts. Den gamle rekord var fra 1946. Den nye rekord fra i år lyder på 238,6 timer.

April bød også på markant flere solskinstimer end normalt. Knap 250 landsdækkende solskinstimer. Det normale er 188.

Nu mangler vi de sidste otte dage af maj, hvor der foreløbigt er kommet 169 solskinstimer. Vejrudsigten for de kommende dage er kold og blæsende, men sol skal der nok komme meget af alligevel.

Når det blæser meget fra vest, så er skydækket meget varierende. Det veksler hele tiden mellem skyer og solskin. Hvis blot vi i runde tal har soIen fri af skyer en tredjedel af tiden, mens solen er over horisonten, så får vi ny solrekord for foråret.