Vejr

1 dræbt og 40 tilskadekomne efter uvejr med tornadoer i Tyskland

Der blev observeret tre tornadoer i det centrale Tyskland og en i Holland fredag eftermiddag.

Et større uvejr med tornadoer, voldsomme hagl og kraftig regn ramte fredag det centrale Tyskland. Også i Holland blev der observeret en tornado.

I Paderborn viser en video tornadovinde og vraggods, der flyver gennem luften. Byen har 150.000 indbyggere og ligger knap 100 kilometer øst for Dortmund.

De lokale myndigheder melder om omkring 40 tilskadekomne, hvoraf de 10 er kommet alvorligt til skade. I gaderne kan man se træer, der er væltet ned over biler, og ødelagte tage.

En 38-årige mand i byen Wittgert døde af hovedskader efter et fald. Faldet skete, efter at et elektrisk stød i en oversvømmet kælder, fortæller det lokale politi.

Første tornado ramte Holland

I byen Beek i det sydlige Holland kom der meldinger om fredagens første tornado lidt efter klokken 14. I området nær Beek er der flere meldinger om ødelæggelser efter uvejret.

Senere på eftermiddagen trak uvejret, der udviklede tornadoer, længere mod øst. I Tyskland var der meldinger om tre tornadoer mellem klokken 16 og 18. På ovenstående kort kan man se, at tornadoerne er kommet i rækkefølge fra vest mod øst.

Den første tyske tornado blev observeret i Lippstadt, hvor man på ovenstående tweet kan se nogle af ødelæggelserne. Senere ramte tornadoer Paderborn og Lütmarsen.

Tornadoer i forbindelse med dansk regnvejr

Tornadoer udløses i såkaldte superceller, som meget ofte optræder i USA. I Europa, og navnlig i Danmark, er superceller og tornadoer sjældne. Alligevel forekommer de også på vores breddegrader, og faktisk er der de seneste tre år observeret tornadoer i Danmark.

En supercelle er en samling af tordenbyger i et skyområde, hvor tordenbygerne har en rotation inde i cellen.

På ovenstående radarkort fra det tidspunkt, hvor den sidste tornado fandt sted, kan man se, at der også er regn på vej til Danmark. De to "regnområder" hænger sammen, men vejret var meget mere voldsomt med hagl, torden og tornadoer i Tyskland.

I Danmark var det bare et regnvejr, mens det var uvejr i Tyskland.