Energikrise

Elprisen time for time – se, hvornår du kan få billig strøm

Se her, hvornår på dagen strømmen er billigst. Tallene opdateres automatisk time for time.

Her på siden kan du følge strømprisen og planlægge, hvornår du for eksempel skal vaske tøj eller oplade din elbil. Vær opmærksom på, at priserne for Øst- og Vestdanmark ofte kan være ens, mens der nogle dage kan være en forskel.

På grafen kan du se "spotprisen" time for time for Jylland og Fyn, og ved at trykke på Sjælland + Øer kan du se prisen for Østdanmark.

Mange danskere har variabel strømpris og kan derfor med fordel bruge strømmen, når den er billig og grøn.

Der er masser af penge at spare på elregningen, hvis man bruger strøm på de rigtige tidspunkter.

Ofte er det om natten, at strømmen er billigst og mest grøn, men blæser det meget, kan prisen være lav i hele døgnet.

I sommerhalvåret spiller solen også en stor rolle for prisen. Skinner solen fra en skyfri himmel, vil elprisen ofte være lav midt på dagen.

Den pris, der vises herover, er uden afgifter, så vær opmærksom på, at din endelige elpris vil være højere. Elafgiften ligger typisk på cirka halvanden krone – dog lidt dyrere fra oktober til marts mellem klokken 17 og 20.

Billig strøm er grøn strøm

Klimaet vinder også ved, at du går efter den billige strøm, for når strømmen er billig, er den næsten altid grøn.

"Grøn strøm" kalder vi det, når det meste af strømmen kommer fra vedvarende energikilder som vindmøller, solceller og vandkraft og derfor har en lav udledning af CO₂ per kilowatt-time.

Herunder kan du se CO₂-udledning per kilowatt-time.

Lav CO₂-udledning er godt for klimaet – når strømmen er meget grøn, ligger udledningen typisk på under 50 gram CO₂ per kilowatt-time.

Hvad styrer elprisen?

Det er primært vejret der styrer hvad elprisen er, og hvor meget CO₂ der udledes pr. kW-time. Blæser det meget producerer vindmøller i Danmark meget strøm, nogle gang mere end vi kan forbruge.

Vi får også flere og flere solceller og de begynder at spille en større rolle i dagtimerne når solen skinner.

Danmark er forbundet med resten af Europa, så produktionen og efterspørgslen af strøm i vores nabolande spiller også en afgørende rolle for hvad prisen er i Danmark, da vi eksporterer og importerer strøm.

Derfor kan solskin i Tyskland og regnvejr i Norge føre til billig strøm i Danmark.

Der produceres stadig strøm på kul- og gaskraftværker i Europa, derfor spiller prisen på kul, gas og biomasse og ind på den pris du betaler for strømmen i din stikkontakt.

Kan indkøbsprisen for strøm være under 0 kroner?

Ja det kan den godt, og det sker flere gange henover året hvis det blæser kraftigt eller hvis solen skinner over store dele af Norderuopa kombineret med lidt vind.

Den samlede pris du som forbruger betaler vil dog ikke være negativ, da der kommer afgifter ovenpå.

Hvad er en kWt?

En kWt er en forkortelse for kilowatt-timer, og det er den måleenhed, man oftest bruger for strøm. En kilowatt-time svarer til, at du har et apparat med 1000 watt tændt i en time. Kilo betyder 1000 og watt er den effekt, dit apparat har.

En hårtørrer kan for eksempel have en effekt på 1000 watt, lader du den være tændt i en time, har du brugt en kW-time.

En typisk vask bruger cirka 1 kW-time på en A mærket vaskemaskine.

Hvis du vil læse mere om hvordan du kan spare energi, så kig på sparenergi.dk

Hvor meget betaler jeg i afgifter?

På grafen vises prisen i kroner uden transport og afgifter. EL-afgiften afhænger af hvor du bor i landet, men ligger typisk på 1,5 kr. - dog lidt dyrere fra oktober til marts mellem klokken 17-20.

Der er flere og flere der i dag der har reduceret afgifter på grund af varmepumpe eller elbil. Har du en sådan aftale, vil du spare cirka en krone, og lande på en timepris plus cirka 0,5 krone.