Vejr

Usædvanlig forårsvarme rammer Europa

En stor del af det vestlige Europa får det 10 til 15 grader varmere end normalt de kommende dage. I Spanien kan det blive over 40 grader.

I disse dage hærger en kraftig hedebølge i Indien og Pakistan med temperaturer på op mellem 45 og 50 grader.

Lige så varmt er det ikke i Europa, men alligevel vil det europæiske kontinent blive ramt af usædvanlig forårsvarme de næste dage. Især Spanien kommer til at svede, når temperaturen i den kommende weekend kan stige til mere end 40 graders varme på Den Iberiske Halvø.

Den varme, der breder sig op igennem den vestlige del af Europa, vil i løbet af onsdag og torsdag blive sendt helt op til Danmark og kan resultere i årets første meteorologiske sommerdag.

Tæt på 30 graders varme få kilometer fra Danmark

I løbet af onsdag etablerer et højtryk over den centrale del af Europa vinde fra syd, der sender varm luft fra Afrika op over det vestlige Europa.

Varmen vil i løbet af onsdagen brede sig mod nord og give sommervarme helt op til den dansk-tyske grænse.

Torsdag forbliver varmen over Vesteuropa og kan i Berlin, der i fugleflugtslinje ligger cirka 250 kilometer fra Danmark, sende temperaturen op i underkanten af 30 grader.

I en stor del af Frankrig og Spanien er der de næste par dage udsigt til temperaturer i midten af 30'erne. Dermed ser vi ind i et par dage, hvor temperaturen i en stor del af Europa vil ligge omkring 10 grader højere end normalt.

I Danmark bliver vi også ramt af sommervarmen, da vi som resultat af den varme luftmasse fra syd kan få en regulær sommerdag.

Allerede onsdag er der en lille chance for 25 grader på termometret i Sønderjylland. Chancen er dog størst torsdag, hvor man over de sydøstlige egne kan få op til 26 graders varme.

Den danske sommervarme kommer dog ikke i nærheden af den varme, der udvikler sig over Den Iberiske Halvø frem imod weekenden.

Varmere end legemstemperatur

I den kommende weekend bliver varmen i det spanske vekslet til en ekstrem hedebølge.

Her kan temperaturen nemlig nå op over 40 graders varme i en stor del af Spanien, hvilket er varmere end legemstemperaturen. Dermed er der stor risiko for blandt andet hedeslag.

Selvom temperaturen formentlig ikke kommer i nærheden af nogen rekord, er det stadig en usædvanlig varme, der ruller op over det sydvestlige Europa.

Et anomalikort viser afvigelserne fra det normale.

Nedenstående anomalikort viser temperaturafvigelsen i Spanien. Jo mere mørkerødt det er, des højre er temperaturafvigelsen. Ifølge prognosen bliver det 10 til 15 grader varmere end normalt i den kommende weekend.