Vejr

Måneformørkelse gav spektakulær blodmåne – se billederne

I Danmark kunne man se en brøkdel af månen forsvinde, mens fuldmånen blev ildrød andre steder i verden.

Sol- og måneformørkelser er nogle af de mest spektakulære optiske oplevelser, vi kan få.

Mandag morgen kunne man kun lige ane formørkelsen fra Danmark, mens måneformørkelsen var fuldkommen vest og syd for Danmark.

Fuld måneformørkelse i Afrika og Amerika

I hele Sydamerika, den østlige del af Nordamerika samt Vestafrika var måneformørkelsen fuldkommen. Her skiftede månen farve fra gul til rød.

På ovenstående foto fra Peru i Sydamerika er solen ildrød som en blodappelsin.

Blodmåne i New York

Blodmånen på det øverste foto i denne artikel er fotograferet bag det nye World Trade Center. Samme fotograf fulgte hele seancen.

Den fulde måneformørkelse stod på i knap halvanden time, og derudover varede den delvise formørkelse cirka en time. Begivenheden stod på omkring klokken 6.11 dansk tid. I USA begyndte begivenheden derfor 15. maj om aftenen lokal tid.

I Danmark var der flere faktorer, der gjorde det besværligt at se den delvise formørkelse. Dels var den lille, skyer generede, og månen var kun lige over horisonten. Nedenstående foto fra Sydsjælland viser en delvis måneformørkelse lige før solopgang.

Ofte ser man de bedste billeder, når månen er forholdsvist lavt på horisonten eller en bygning er i forgrunden. Det giver desuden et optisk bedrag. Månen forekommer større, når den er lavt på himlen.

Derfor bliver månen rød

Det er ejendommeligt, at månen ligner en blodappelsin ved måneformørkelse. Umiddelbart skulle man jo tro, månen blev mørk, som den forsvandt i skyggen. Forklaringen er en kombination af afbøjning og spredning af solens lys.

Solens lys består af alle farver. Kortbølget lys som blå og grøn forsvinder ved spredning i atmosfæren. Det langbølgede røde lys spredes mindre og afbøjes desuden af Jordens tyngdekraft, så det kan nå frem til Månen. Derfor bliver fuldmånen rød.

Spektakulært syn, men endnu mere spektakulært fænomen

Sol- og måneformørkelser er underlige. Afstanden til solen er omtrent 400 gange afstanden til månen, og solens radius er cirka 400 gange større end månen. Derfor fremstår de to himmellegemer næsten lige store på himlen. Lignende sammenfald er ikke observeret andre steder i universet.

En sjælden gang imellem skygger Jorden for Månen, og endnu sjældnere skygger Månen fuldstændigt for Solen.

Sidste totale måneformørkelse var 25.-26. maj sidste år, og den næste bliver 8. november 2022.