Vejr

Kraftig hedebølge sender temperatur op over 50 graders varme

En kraftig hedebølge i Pakistan og Indien har for første gang i år sendt temperaturen op over 50 graders varme på den nordlige halvkugle.

Årets hidtil varmeste dag herhjemme bød på 21,8 graders varme på Bornholm.

Men det er decideret koldt, hvis man sammenligner med den varme, der i disse dage hærger i Pakistan og i det nordvestlige Indien.

Her har en kraftig hedebølge sendt temperaturen helt op i det røde felt. Det fik man blandt andet at mærke i byen Jacobabad, der er beliggende i den sydøstlige provins Sindh.

Fredag eftermiddag ramte termometret således 50 grader, hvilket er første gang i år, det er sket på den nordlige halvkugle.

Men allerede lørdag eftermiddag lokal tid blev det overgået, da temperaturen toppede på svedende 51 graders varme – det er den højeste temperatur målt på hele kloden indtil videre i år.

Jacobabad er med en middeltemperatur på omkring 35 graders varme hen over sommermånederne et af de varmeste steder på Jorden, men med 51 grader på termometret er vi alligevel i kategorien for ekstrem varme.

Den ekstreme varme kommer kort tid efter, at en hedebølge i slutningen af april og starten af maj slog sine folder ud i en stor del af Indien.

I det hele taget har området været plaget af ekstraordinær varme.

Det har været varmt længe

Selvom det er ekstremt varmt, er det som sådan ikke usædvanligt med 50 grader i Pakistan i maj.

Derimod er det usædvanligt, hvor langvarig den intense varme har hængt ved i området. Nedenstående Twitter-opslag fra den britiske meteorolog Scott Duncan viser temperaturanomalierne for marts og april.

Som det kan ses, er store områder knaldrøde. Det betyder, at de sidste par måneder har været meget varmere end normalt, hvilket blandt andet giver udslag i de ekstrem hedebølger.

Sommervarmen satte allerede sine spor i marts, hvor man i Indien fik den varmeste marts i 122 år.

Og i Pakistan blev april med en middeltemperatur på lidt mere end 28 grader den varmeste nogensinde i landets vejrhistorie. Faktisk slog måneden den gamle aprilrekord med næsten 1 grad.

Så det er en virkelig bastant varme, der bare ser ud til at fortsætte i det uendelige.

Udsigt til flere dage med 50 grader

Hedebølgen ser ikke ud til at slippe sit tag lige med det første.

Vejrudsigten den kommende uges tid for Pakistan og det nordvestlige Indien lyder således på solrigt vejr og op mellem 45 og 50 grader. Noget, der sikkert får flere lokale til at drømme sig til nordligere himmelstrøg.

Nedenstående prognose viser, at de højeste temperaturer ligger på lige omkring 50 graders varme på fredag.

Når temperaturen er så høj, forøger det risikoen for blandt andet dehydrering og kan i det hele taget være livsfarligt hos specielt den ældre del af befolkningen.