Vejr

Så meget regn skal der til, før vi er tilbage på normalen

På trods af regn tirsdag og onsdag forbliver tørkeindekset tårnhøjt.

Mandag satte tørkeindekset ny rekord.

Her toppede indekset nemlig på 10,0 for hele landet, hvilket indikerer, at jordvandsmagasinet er helt tømt for vand.

Det er aldrig sket før, at tørkeindekset har ramt det højeste niveau så tidligt på året. Dermed er den tidligere rekord fra 2020 overgået med mere end tre uger. Dengang nåede tørkeniveauet maksimum 2. juni.

Selvom et regnvejr passerede landet tirsdag, er tørkeindekset fortsat tårnhøjt. Onsdag morgen ligger indekset på 9,6, og dermed mangler der stadig 96 millimeter regn, før magasinerne er fyldt op.

Et nyt regnvejr tager turen forbi Danmark onsdag aften, men det er ikke nok til at ændre på det faktum, at tørken fortsat vil kradse den kommende tid.

Så meget regn har vi brug for

Foråret er den tørreste årstid, vi har herhjemme. Derfor er det normalt, at tørkeindekset er stigende i løbet af foråret.

Alligevel er den nuværende situation ret så usædvanlig, da det er sket ekstraordinært tidligt.

En medvirkende årsag til det er, at vi netop har haft den længste periode i 20 år uden nævneværdig regn. Dermed har vi et stort nedbørsunderskud, da der samtidig også er en høj fordampning.

Mange haveejere og landmænd har derfor helt sikkert stor gavn af den regn, der kommer i disse dage.

Men det er slet ikke nok.

Hvis vi skal ned på et nogenlunde normalt tørkeniveau, kræver det omkring 50 millimeter regn. Det er lidt mere end den normale mængde nedbør i hele maj.

Det tørre forårsvejr vender tilbage

Til dem, der har brug for vand fra oven, er der dårligt nyt.

Ganske vist er der regn i prognoserne de næste dage, men det er primært som byger. Og fra weekenden er der igen udsigt til højtryksvejr omkring Danmark, hvilket betyder tørvejr nok en gang.

Dermed vil den regn, som vi har fået i ugens løb, hurtigt fordampe og sende tørkeindekset op i det helt røde felt igen.

Da det overvejende tørre forårsvejr ser ud til at fortsætte ind i næste uge, er det uundgåeligt, at tørken forværres yderligere.