Hele Europa tørster efter regn

Tørken er ikke bare et dansk fænomen

Efter længere tids tørke er der endelig faldet en smule regn over Danmark, men det batter ikke noget, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Det er nemlig ikke bare Danmark, men store dele af Europa, hvor der står højtryk hen over vejrkortene, og der er ingen nedbør af betydning på vej, så langt frem som det giver mening at kigge.

- Der er ingen tegn på lavtryk, og det er lavtryk og fronter, der giver nedbør, siger Thomas Mørk.

På det såkaldte vandingsindeks over Europa er der kun nogle få grønne oaser, mens resten er rødt eller gult, hvilket er ensbetydende med tørke.

- Faktisk er det kun over bjergområderne i alperne og de norske fjelde, hvor der falder lidt regn, siger Thomas Mørk.

Det skyldes, at der dannes skyer og dermed også mulighed for nedbør, når den varme luft presses op over bjergsiderne og køles ned.

Det øvrige Europa er tørt, og kigger vi ind i næste uge, går det rød-gule Europakort nærmest i ren rød.

De røde nuancer breder sig, og der kommer til at mangle vand lige fra den spanske halvø, hen over Ukraine og langt over i Rusland.

Forklaringen på den europæiske tørke er, at der ligger højtryk over næsten hele Europa.

I denne uge er det centreret over det sydlige Europa, mens det i den kommende uge bevæger sig op over Danmark og det øvrige Skandinavien.

Kortene giver dermed ikke meget håb om nedbør ret mange steder i Europa i den kommende tid.

- Når Solen står så højt som for øjeblikket, er det også noget, der tørrer gevaldigt. Det får den smule vand, der måtte være i jorden til at fordampe, så der er intet, der tyder på, at tørken er overstået inden for den nærmeste fremtid, siger Thomas Mørk.

På kortene over regn-anormaliteter for Europa ses samme billede.

De beige eller orange farver viser, hvor meget mindre regn der falder, mens grøn viser, at der falder mere regn end normalt.

Også her viser kortene et stort set tørlagt Europa.

- Alt tyder på, at der fortsat kommer til at mangle nedbør, slutter Thomas Mørk.