Vejr

I Grønland oplever de lokale den globale opvarmning helt tæt på

I den grønlandske by Uummannaq døjer man med vind og regn, og så er polarnatten blevet kortere.

Grønland er nærmest blevet synonym med klimaforandringerne. I et land, hvor naturen spiller så stor en rolle, kan det virkelig mærkes, når naturen skifter karakter.

Over de seneste 30 år er afsmeltningen af Grønlands indlandsis seksdoblet.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Lone Seir har besøgt Uummannaq på en lille ø i Vestgrønland for at undersøge, hvordan grønlænderne selv oplever konsekvenserne af det varmere klima.

I de arktiske områder stiger temperaturen to til tre gange så hurtigt som i resten af verden.

Således også i Uummannaq, hvor Lone Seir har talt med pensionisten Hans Grønvold, der har levet der hele sit liv.

Hans Grønvold har siden barnsben fulgt gletsjerne omkring byen. Hvordan de trak sig opad i varme perioder og omvendt i kolde.

- Jeg sejlede med min far, da jeg var lille. Han fortalte om isbræerne (den nordiske betegnelse for gletsjer, red.), vi så, når vi sejlede, siger han.

Frem, men også længere og længere tilbage

Hans Grønvold forklarer, at de tidligere har haft varmeperioder, hvor gletsjerne har trukket sig et godt stykke op over vandkanten for at genskabe sig igen, når kulden kom tilbage.

Men siden 1990’erne har mange af gletsjerne trukket sig helt op. Og det svarer også til det billede, som forskningen peger på. Nemlig at Jordens is nu smelter med rekordfart.

Hans Grønvold peger på det stykke af fjeldet, hvor solens stråler første gang kommer hen over, når polarnatten slutter.

Før i tiden lå isen som et tyk lag hen over kammen.

Nu er islaget blevet så tyndt, at solens stråler rammer byen to dage før, og dermed har det varmere klima givet landsbyen en kortere polarnat.

Ud over mindre is får Uummannaq også mere regn om sommeren.

Sidste sommer regnede det så meget, at indbyggerne ikke kunne lave deres traditionelle tørrede fisk.

Og det er ikke kun ude ved kysterne, at det varmere klima slår igennem. Sidste august blev der for første gang målt regn på indlandsisens højeste punkt midt i Grønland.

Ustabil blæst

Indbyggerne i byen oplever også, at det blæser mere.

- I efteråret plejer det altid at blæse meget, men det er sådan en jævn vind. Men der er kommet mange flere dage med kraftige storme, siger Hans Grønvold.

Den øgede vind skyldes, at det bliver varmere mod syd og ude ved kysterne, men at det stadig er relativt koldt mod nord.

Kontrasten mellem det kolde og det varmere klima giver kraftigere vinde.

Vinden gør, at isen er længere tid om at etablere sig. Hver gang isen er ved at sætte sig, får bølger og blæst den til at bryde op igen, inden den til sidst bliver farbar.

Det har alvorlige konsekvenser. For at kunne komme rundt i det lille samfund er mange afhængige af at kunne køre hen over isen, når fjorden ikke kan besejles.

- Ja, nogle gange blæser det i over en måned. Man bliver helt træt af det, lyder det fra Hans Grønvold.