Vejr

Foråret har kurs mod ekstreme rekorder

Ud over en mulig solrekord kan foråret også blive et af de tørreste nogensinde.

Søndag omkring klokken 18 passerede vi 554,8 timers solskin i dette forår.

Dermed har vi nu fået den mængde sol, der normalt kommer i løbet af et helt forår – og det er på trods af, at der stadig er tre uger tilbage af årstiden.

Derfor er foråret 2022 fortsat på rekordkurs.

Selvom de næste dage byder på mindre sol, bliver dagene længere, hvilket giver mere tid med potentielt solskin i løbet af døgnet.

Samtidig ser højtryksvejret ud til at kunne vende tilbage sidst på ugen og igen være med til at sikre en masse solskinstimer til det i forvejen solrige forår.

Men mens solen har vist sig flot frem i foråret, har nedbøren omvendt nærmest været ikkeeksisterende.

Ekstremt tørt forår – indtil videre

Normalt er foråret med et gennemsnit på 132,2 millimeter nedbør den tørreste årstid i herhjemme. I år har det dog været ekstraordinært tørt.

Siden 1. marts er det således blot blevet til 39,7 millimeter nedbør, hvoraf mere end en fjerdedel kom i den første uge af april. Dermed står langt størstedelen af foråret for under 10 millimeter nedbør, hvilket er ekstremt lidt.

Den manglende nedbør har da også sine konsekvenser, da tørken i den grad kradser.

Et tørkeindeks er et estimat for mængden af vand, som planterne har til rådighed i deres jordvandsmagasin. Indekset går fra 1 til 10, hvor 10 indikerer høj risiko for tørke.

Mandag middag er det gennemsnitlige tørketal for hele landet på ekstreme 9,9. Faktisk er den nuværende tørke en af de mest ekstreme, vi har oplevet på denne tid af året.

Rekordindehaveren af det tørreste forår er 1976, hvor det blot blev til 49 millimeter nedbør i løbet af de tre forårsmåneder. Med de få mængder, der indtil videre er kommet i år, kan foråret 2022 meget vel blive blandt de tørreste nogensinde.

Dette afhænger selvfølgelig af nedbørsmængden resten af maj.

Der er regn på vej – men kun for en stund

Mandagens solskinsvejr bliver den sidste dag i denne omgang med solrigt forårsvejr.

Fra tirsdag skifter vejret nemlig til den mere ustadige type, hvor lavtryk og fronter for en stund kommer med en portion vand til den tørstende natur.

Frem til lørdag morgen kan der lokalt komme op mellem 15 og 20 millimeter regn. På landsplan ender vi formentlig med 7 til 10 millimeter hen over de næste fire dage.

Dog er der allerede fra weekenden igen mulighed for, at højtryk kan bygges op over Danmark.

Faktisk ser det ud til, at vejret nok engang kan stabilisere sig og give en længere periode uden ret meget nedbør.

Nogle prognoser peger på, at vi fra weekenden får det overvejende tørt frem til slutningen af måneden, men det er endnu forbundet med en stor usikkerhed.