Global opvarmning går nu endnu hurtigere – ren luft er forklaringen
Skibsfarten er sandsynligvis ansvarlig for en del af forklaringen, da en ny lov om mindre svovludledning trådte i kraft i 2020.
Det lyder måske mystisk, men verdens grønne omstilling kan faktisk medføre en hvis ekstra opvarmning af kloden.
Det skyldes, at den betydelige luftforurening, der er og har været siden industrialiseringen, faktisk har en kølende effekt på klimaet.
Dermed har for eksempel Mærsk og de andre store operatører indtil nu faktisk været med til at holde temperaturstigningerne lidt nede, selvom de også er ansvarlige for betydelige udledninger af CO₂.
Det er nemlig sådan, at luftforurening består af bittesmå partikler, kaldet aerosoler. Mange af dem reflekterer sollys tilbage til verdensrummet og afkøler dermed klimaet.
De små forureningspartikler – især dem, som indeholder svovl fra billig urenset bunker fuel – kan også medføre, at der dannes flere skyer, som generelt har en betydelig nedkølende effekt.
Det skyldes, at skyerne er hvide, set ovenfra og derfor tilbagekaster sollyset til verdensrummet ligesom sne.
Det er veletableret videnskab, at luftforurening afkøler klimaet, og i den seneste IPPC-klimarapport blev det vurderet, at den afkølende effekt kunne være omkring 0,5 grader.
Målinger fra NASA-satellitter afslører, at opvarmningen af vores jord nu går hurtigere end nogensinde før.
Klimaforskeren Leon Simons skriver på Twitter, at ubalancen er målt til 1,64 watt/kvadratmeter i perioden fra marts 2021 til februar 2022 i den øverste del af atmosfæren.
Nu kender de fleste nok en gammeldags 40-watt pære og tænker måske ikke, at knap to watt lyder af meget.
Men det er over hele Jorden, at der modtages alt for meget energi i forhold til, hvad der sendes tilbage i verdensrummet.
Leon Simons har beregnet, at ubalancen svarer til energien i cirka en million Hiroshima-atombomber hver dag.
TV 2 VEJR har snakket med meteorologi- og klimaprofessor Eigil Kass, og han bekræfter, at vi oplever en acceleration af ubalancen.
Han påpeger dog, at satellitmålinger generelt er behæftet med en del usikkerhed, da instrumenter og satellitter udskiftes og opdateres løbende.
Forklaringen ligger måske i mindre svovl fra skibstrafikken
1. januar 2020 trådte en ny international aftale om reduktion af svovludledning i kraft for skibstrafikken.
Indtil den dag var der en voldsom udledning af blandt andet svovldioxid over hele verden.
Graferne i Leon Simons' tweet viser tydeligt de store skibsruter og den deraf enorme udledning af svovldioxid (SO2).
Efter 2020 er udledningen af svovldioxid nu faldet med cirka 80 procent globalt. Denne enorme reduktion kan være en af faktorerne, der har drevet energiubalancen op siden 2020.
Der er dog stadig nogen usikkerhed i, hvor høj grad svovl-reduktionen påvirker det globale klima, men sandsynligvis er det målbart.
- Det er utvivlsomt, at forurening afkøler Jorden, men i hvor høj grad det er mindre svovldioxid fra skibstrafikken, der kan aflæses, er usikkert, siger Eigil Kaas.
Han forklarer, at rekordmålingen også skyldes, at stigningstakten for CO₂ i atmosfæren stadig accelererer, men et bidrag fra skibstrafikken kan ikke udelukkes.
I stedet for at se på ubalancer i strålingsbalancen bør man også se på opvarmningen af oceanerne. Det meste af den ekstra energi, Jorden optager, afsættes nemlig her. I havene finder vi samme tegn på, at opvarmningen accelererer, forklarer Eigil Kaas.
Du kan læse mere om klimaet under forandring her.