Vejr

Nu breder de lyse nætter sig ned over Danmark

Visse steder i landet er de lyse nætter allerede begyndt.

Et af sommerhalvårets helt tydelige tegn er over os.

I nat begynder de lyse nætter centralt i Danmark, og inden for de næste fire døgn vil alle i Danmark opleve de lyse nætter.

Tusmørkedefinitioner

  • Borgerligt tusmørke defineres ved, at solen er mellem 0 og 6 grader under horisonten. Borgerligt tusmørke er hvad vi almindeligvis betegner som tusmørke. Som hovedregel kan udendørs aktiviteter foregå uden kunstigt lys, og både horisonten og genstande på jorden kan tydeligt ses.
  • Nautisk tusmørke er defineret ved at solen er mellem 6 og 12 grader under horisonten. Man kan som regel se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er mere vanskelig at skelne.
  • Astronomisk tusmørke defineres ved, at solen er mellem 12 og 18 grader under horisonten. Ved astronomisk tusmørke ses et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på nattehimlen.

Kilde: Tycho Brahe Planetariet

Det allerførste sted, man stifter bekendtskab med en nat, hvor det aldrig bliver helt mørkt og fuglesangen ikke helt forstummer, er i Skagen. Her var det 28. april, at man passerede grænsen for en lys nat.

Og så breder de lyse nætter sig ned over hele landet, så man i København træder ind i den natlyse periode 5. maj, og ved Gedser - det sydligste punkt i Danmark - 9. maj.

Astronomisk og nautisk tusmørke

Man taler om lyse nætter, når det ikke bliver helt mørkt om natten. Det kalder man også for astronomisk tusmørke. Det sker, når solen aldrig er mere end 18 grader under horisonten om natten.

Når solen på den måde kun lige dykker ned under den nordlige horisont om natten, kan den stadig oplyse atmosfæren over os en lille smule. Derfor er der lidt lys natten igennem, og den lyseste del af himlen finder man i nordlig retning, hvor solen er.

På årets længste dag er solen blot otte grader under horisonten i Skagen og 12 grader i Gedser. Her er der faktisk tale om nautisk tusmørke, hvor horisonten er synlig selv på en nat uden måneskin. Nautisk tusmørke er defineret som intervallet, hvor solen er mellem 6 og 12 grader under horisonten.

Vi kan nyde de lyse nætter frem til begyndelsen af august, hvor det går den modsatte vej. De lyse nætter slipper Gedser 4. august, København 8. august og endelig Skagen 15. august.

Netop i København, hvor de lyse nætter begynder 5. maj og slutter 8. august, er huskereglen med lyse nætter fra 5/5 til 8/8 gældende.