Vejr

Foråret på vej i usædvanlig retning

Forårssol har vi fået masser af, men endnu mangler vi at passere 20 grader på termometret – og det er ved at blive usædvanligt.

Er man til sol, har foråret 2022 bestemt ikke skuffet.

Til gengæld har vi stadig den første rigtige forårsvarme til gode.

Nuvel, der har i løbet af april været lune dage, hvor termometret som det højeste har ramt 19 grader. Men ligesom at 25 grader indikerer en sommerdag, er 20 grader en slags magisk grænse for den første rigtige forårsvarme.

Normalt har vi på denne tid af året allerede haft den første dag med 20 graders varme – men det er altså ikke sket endnu.

Og ifølge prognoserne skal vi ikke forvente, at det sker inden for den nærmeste fremtid. Dermed ser det ud til, at den første dag med mere end 20 grader falder ualmindeligt sent i år.

20 år siden

Sidste år rundede vi 20 grader usædvanligt tidligt, da termometret ved Store Jyndevad i Sønderjylland ramte 20,1 grader allerede på den sidste dag i marts.

I år er det helt anderledes, hvor det ene kalenderblad efter det andet vendes, uden at termometret når derop.

Ifølge TV 2 Vejrets beregninger er 20. april gennemsnitsdatoen for årets første dag med mere end 20 grader, gældende for klimanormalen 1991-2020.

Dermed er vi mere end en uge forsinket i forhold til gennemsnittet – og vi bliver blot mere forsinket den kommende tid.

Klimanormaler

En klimanormal er et gennemsnit over en lang række meteorologiske parametre over en 30-årig periode, og er blandt andet med til at beskrive udviklingen af det danske klima. 

Der findes klimanormaler tilbage til slutningen af 1800-tallet. Den seneste klimanormal gælder for perioden 1991-2020.

Med de nuværende prognoser skal vi minimum 20 år tilbage i tiden for at finde et forår, hvor vi også skulle vente så længe på de 20 graders varme.

Dengang i 2002 måtte vi vente helt indtil 8. maj.

Det er dog ikke at sammenligne med foråret i det herrens år 1873. Her nåede temperaturen på intet tidspunkt i løbet af de tre forårsmåneder op over 20 grader. Først 2. juni kravlede termometret op over de 20 grader.

Omvendt kunne man i 1990 allerede glæde sig over 20 graders varme 18. marts, hvilket er den tidligste dato for den magiske temperaturgrænse.

Lav maksimumtemperatur

I det hele taget er det en ret lav maksimumtemperatur vi hidtil har haft dette forår. Nedenstående graf viser dagens højeste temperatur for perioden 18. marts til 27. april i år.

Som det kan ses, bød årets hidtil varmeste dag på 19 grader – samme dag, hvor man i både Norge og Sverige fik en såkaldt nordisk sommerdag med over 20 grader.

Her ved udgangen af april er det nu 25 år siden, at vi ikke har haft en højere maksimumtemperatur til og med slut april.

Da 19 grader heller ikke ventes overgået den næste uges tid, skal vi snart 30 år tilbage for at have en foreløbigt lavere maksimumtemperatur for denne tid af året.

Foruden de lave temperaturer er foråret også ved at blive usædvanlig målt på antal solskinstimer.

Får vi den normale mængde sol i maj, kan vi formentlig nærme os en rekord. Det er dog stadig forbundet med stor usikkerhed og vil blive fulgt op på i løbet af den næste måneds tid.