Vejr

Usædvanlig forårsvarme over Skandinavien

I Norge og Sverige fik man tirsdag en "nordisk sommerdag", da temperaturen steg til mere end 20 grader.

I dag viser kalenderen 20. april, og temperaturmæssigt er det en helt særlig dag i Danmark. I gennemsnit er det nemlig den første dag med over 20 grader på termometret i foråret.

Endnu har vi dog 20 graders varme til gode – selvom det har været tæt på. Forårets højeste temperatur lyder på 19 grader, hvilket meget passende blev målt 19. april i Isenvad i Midtjylland.

Derimod kan vores nordiske naboer prale med at have rundet de 20 grader på kviksølvet. Både i Norge og i Sverige kravlede termometret for første gang i år op over 20 grader tirsdag eftermiddag.

Nordisk sommerdag få kilometer fra Danmark

I Danmark har vi to meteorologiske sommerdagsdefinitioner. Der er tale om en sommerdag ved 25 grader eller derover, mens det hedder en tropedag ved 30 grader eller derover.

Men i Norge har man faktisk en ekstra kategori – en såkaldt nordisk sommerdag, der indtræffer, når temperaturen kommer over de 20 grader.

Med den definition i mente blev der registreret en nordisk sommerdag omkring 60 kilometer i fugleflugtslinje fra Danmark.

Tæt på Göteborg nåede termometret således op på 20,6 graders varme tirsdag eftermiddag, hvilket er årets hidtil varmeste dag i hele Skandinavien.

I det sydlige Norge blev tirsdag også en lun omgang. I Notodden, en lille by sydvest for Oslo, steg temperaturen til 20,5 graders varme.

I Danmark toppede temperaturen ved 19 grader – omkring 1,5 grader under den skandinaviske maksimumtemperatur.

Det skyldes, at Danmark er omgivet af meget hav, der i foråret holder temperaturen nede. Derimod er man i Sverige begunstiget af en del land, som har nemmere ved at blive varmet op af solen, mens man i Norge kan takke føhneffekten for den lune luft.

15 grader varmere end normalt

I det hele taget er der usædvanlig forårsvarme over Skandinavien i disse dage. Og det fortsætter onsdag, hvor Skandinavien faktisk er et af de varmeste steder i Europa.

Kigger man på et anomali-kort, har store dele af Norge, Sverige og Finland det omkring 15 grader varmere end normalt.

Onsdag forventes maksimumtemperaturer på omkring 20 grader i blandt andet det sydlige Norge.

Til sammenligning topper temperaturen i Spanien på cirka 18 grader onsdag.